Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

Жорстка вода: чому вона недоречна для пиття?

Багатьом відомо, що жорстка вода дуже шкідливо позначається на справності роботи водонагрівальної техніки, систем опалення та побутової техніки, а також прохідності труб. Накип на посуді або денці чайника - настільки ж неприємне явище, і її часом важко відмити. А одяг після прання в жорсткій воді швидше втрачає колір, зношується. Якщо ці відкладення настільки згубно позначаються на побутових системах, техніці і предметах гардероба, то нескладно припустити, яких збитків вона може завдати здоров'ю людини.

У чому полягають причини жорсткості води?

Жорсткість води залежить від умов точки водозабору. Через вимивання мінеральних порід і відкладень вапняку у воді розчиняються солі магнію і кальцію. Найчастіше з таким явищем стикаються власники приватних свердловин або колодязів, але іноді підвищену жорсткість може мати і вода з централізованого водопостачання. Жорсткість води, що надходить з водопроводу, спровокована особливостями грунту, крізь який проходить вода по шляху до водосховища або річці, звідки і береться для забезпечення потреб населених пунктів. Не завжди системи очищення і пом'якшення води відповідають нормам - як правило, замість повної заміни або модернізації їх час від часу ремонтують, змінюючи зношені вузли і деталі. Така очисна система все ще працює, але належної якості підготовки води від неї чекати не варто.

У чому шкода такої води для організму?

Перша ознака води з домішками солей і вапняку - наявність гіркого неприємного присмаку. Під час банних процедур з такою водою мило погано утворює піну, а після миття шкіра стає сухою і стягнутою. В результаті наявності домішок страждає шкіра:

  • • Закупорюються пори на шкірі, що часто викликає акне;
  • • Змивається захисний жировий прошарок, що призводить до подразнення, зневоднення шкіри, її передчасного в'янення;
  • • Іноді з'являються лущення.

На стані волосся миття жорсткою водою також позначається не кращим чином: з'являється ламкість, втрачається блиск, а кінчики січуться.

При регулярному вживанні такої рідини можуть виникнути різні захворювання, починаючи від дисбактеріозу і харчових розладів і закінчуючи артритами і поліартритами, відкладенням піску і каменів в нирках, серцево-судинними хворобами.

У нормі зміст сольових і вапняних домішок, згідно з вимогами ВООЗ, не повинен перевищувати 2,5 мг/л. Так, присутність невеликого відсотка домішок не зашкодить, а повна відсутність мінералів абсолютно позбавляє будь-якого смаку. Дізнатися рівень жорсткості води можна, звернувшись в будь-яку акредитовану лабораторію із зразками рідини.

Як позбавити воду від надмірної мінералізації?

Оскільки солі жорсткості розчинені у воді (на відміну від твердих більш великих домішок), очистити від них рідину картриджними або вугільними фільтрами не вдасться. По можливості бажано встановити вдома іонообмінний фільтр, який перетворює солі кальцію в солі натрію, які вже не завдадуть шкоди здоров'ю.

Найпростіший спосіб пом'якшити воду вдома - це кип'ятіння. Деяка кількість домішок опиниться на стінках і дні емальованого або сталевого посуду. Але кип'ячена вода втрачає частину своїх корисних властивостей, і її краще використовувати для приготування чаю і кави, кулінарних цілей.

Радикальний метод пом'якшення - виморожування. Однак в домашніх умовах навряд чи вийде таким чином повноцінно забезпечити домочадців якісною водою.

М'яка вода для всієї родини: як знайти вихід, якщо водопровідна або колодязна вода не відповідає бажаному?

Для пиття доцільно замовляти очищену воду в бутлях, і встановити у себе вдома компактний настільний кулер. Для великої родини можна вибрати підлоговий кулер з більш місткою ємністю, щоб чистої питної води повністю вистачило і дорослим, і дітям.

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською