Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

Як визначити жорсткість води

Вся вода, крім дистильованої, містить в собі різного роду домішки. Рідина, повністю позбавлена мінеральних часток, непридатна для пиття та приготування їжі. Жорсткість води визначається наявністю в ній солей магнію і кальцію. Чим менше таких частинок, тим вона м'якша. В Україні, згідно зі стандартами, вода повинна відповідати таким показникам жорсткості:

  • • У водопроводах, бутлях з бюветів і пунктів розливу - до 7,0 ммоль/л;
  • • В облаштованих джерелах і колодязях - до 10,0 ммоль/л;
  • • У басейнах і банях - до 7,2 ммоль/л;
  • • У країнах Євросоюзу ці норми ще суворіші - так, жорсткість питної води не перевищує 1,2 ммоль/л.

Для чого потрібно знати рівень жорсткості води?

Для функціонування організму однаково погана як занадто жорстка, так і занадто м'яка вода. Так, рідина з перевищеним рівнем солей при споживанні здатна викликати відкладення в нирках піску та каміння. Як при питті, так і при використанні в гігієнічних цілях жорстка вода погіршує стан шкіри і волосся. Шевелюра стає сухою і тьмяніє, а шкіра - зневодненою, з наявністю висипань і подразнень.

Шкідливість для організму води з низьким вмістом солей не настільки очевидна і проявляється з часом: вимивання кальцію і магнію з кісток і зубів негативно позначається на їхньому стані, призводить до хронічних хвороб. Також може виникнути гастрит, виразка шлунка і дванадцятипалої кишки, гіперстензія, загальне зниження тонусу та імунітету.

Крім того, солі жорсткості при їх підвищеній кількості призводять до утворення накипу в трубопроводах, механізмах побутових приладів, які використовують воду, на стінках кухонного посуду. Миючі засоби для прибирання та посуду, а також шампуні, мила і гелі для душу утворюють мало піни через хімічної взаємодії з солями кальцію і магнію. Як результат - їхня погіршена ефективність і перевитрата. Занадто м'яка вода ж провокує швидке утворення іржі на металевих деталях, посуді тощо.

Як визначити ступінь жорсткості: домашні та лабораторні методи

Наявність відкладень в трубах, на посуді і деталях побутових приладів - вже симптоми перевищення вмісту солей. Брудні плями на місці висохлої калюжі у ванній - ще одна ознака. Неприємні відчуття на шкірі після душа, поява акне і погіршення здоров'я волосся «говорять» про те ж. На смак жорстка вода зазвичай або солонувата, або залишає «металевий» післясмак. Для більш детального визначення рівня жорсткості в домашніх умовах існують такі пристосування:

  • • Тест-смужки з реагентами, що змінюють колір за шкалою жорсткості води;
  • • Спеціальні прилади. TDS-метри показують відсоток вмісту солей, а EC-метри - рівень електропровідності (рівень солей істотно впливає на здатність рідини проводити струм). Деякі моделі поєднують в собі характеристики обох пристроїв, що дозволяє отримати самий реалістичний результат.
  • • Смужки і спеціалізовані прилади найчастіше використовуються власниками акваріумів з водними мешканцями, або рослин, вимогливих до поливу.

У лабораторіях зміст сольових домішок вимірюється методом титрування (змішування аналізованого розчину з реагентом). Кінцева точка хімічної реакції фіксується по зміні забарвлення хімічного індикатора. Також використовують прилад АКМС-1, на екран якого виводяться точні показники кількості домішок.

Що робити, якщо вода в будинку або квартирі не відповідає нормам?

По можливості варто встановити фільтраційні системи, які нормалізують відсоток солей у воді. Якщо ж такої можливості немає, краще всього купувати для пиття воду в бутлях, а вдома встановити кулер настільний або кулер підлоговий. Для пральних і посудомийних машин випускаються спеціалізовані пом'якшувачі води - таблетки або рідини.

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською