Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

Як визначити жорсткість води в домашніх умовах?

Вода, яка тече з кранів у наших будинках та квартирах, практично ніколи не відповідає стандартам безпечного використання під час пиття. Вода в магістралі має певний рівень жорсткості, який є основним критерієм її придатності для споживання.

 

Жорсткість води – що це таке?

 

Під даним параметром є відсотковий вміст солей металів лужноземельного типу у загальному складі води, яка надходить у наше житло з колодязів або свердловин через магістральні трубопроводи. В основному йдеться про такі елементи, як кальцій та магній.

Практично всі карбонати і сульфати, що є в рідині, не розчиняються, що сприяє утворенню опадів на стінках труб, а також на внутрішній поверхні побутового обладнання - посудомийних і пральних машинах, чайниках, каструлях. При нагріванні і кип'ятінні накип дуже щільно осідає на стінках і не тільки псує зовнішній вигляд техніки і приладів, а стає причиною їх поломки.

Але головні неприємності чатують на організм людини. Підвищена концентрація солей негативно впливає на працездатність травної системи, слизову оболонку, стан шкіри. Найбільш об'єктивне визначення рівня жорсткості води може дати проведення досліджень у спеціалізованих лабораторіях – це аналіз кількості неорганічних та органічних речовин, важких металів. Але орієнтовні параметри декількома способами можна встановити і вдома.

 

Які стандарти жорсткості води діють в Україні?

 

Більшість підземних та поверхневих джерел, що використовуються для централізованого водопостачання, суворо перевіряються на відповідність вимогам екологічної безпеки та гігієнічним стандартам. Основні показники – це вміст мікроелементів та відсутність хвороботворних мікроорганізмів.

 Стандарти, що діють в Україні, визначають граничну жорсткість води в 7 ммоль/дм3.

 

Перевірка якості води в домашніх умовах

 

Прості та доступні методи тестування можна з успіхом застосовувати у побуті.

1. Щільність та обсяги накипу

Підвищення жорсткості пропорційно кількості наростів, що утворюється на внутрішніх стінках чайника. Позбутися такого шару не вдасться звичайними миючими речовинами. Звичайно, точну цифру жорсткості води визначити не вдасться, але те, що набагато вище за середні показники, не піддається сумніву.

2. Спостерігаємо за сантехнічними приладами

Важкорозчинні солі завжди, у тій чи іншій кількості, є у водопроводі. Це призводить до поступового засмічення ситечок на кранах та змішувачах, утворення плям на поверхнях з металу та пластику. При збільшенні швидкості утворення нальотів можна стверджувати про високий рівень жорсткості.

3. Застосування дзеркала чи скла

На попередньо очищену скляну поверхню наносимо дві краплі води. Одна – це дистильована чи кип'ячена рідина, а друга – звичайна із крана. Після висихання візуально визначаємо відмінності, залишений насичений слід водопровідної води свідчить про підвищений вміст солей та металів.

4. Мийні засоби

Спробуємо створити багату піну у воді із застосуванням звичайного мила або шампуню. Якщо піну не вдається одержати, це показник надмірної жорсткості води.

5. Відстоювання води

Наповнюємо прозору посудину і подивимося на її вміст через кілька годин. Надлишок магнієвих і кальцієвих солей супроводжується спливанням на поверхню сірої або білястої плівки.

При всій небезпеці підвищеної сольової концентрації певна допустима кількість кальцію та магнію має бути присутньою в обов'язковому порядку. Тільки збалансований склад гарантує наявність в організмі іонів цих елементів підтримки стабільного функціонування м'язово-кісткової системи.

 

Додаткові способи самостійної перевірки якості води

 

Є ще кілька критеріїв, які доступні для аналізу в домашніх умовах:

Зовнішній вигляд рідини

Налита в скляний посуд вода не повинна давати осаду навіть після тривалого відстоювання.

Прозорість

Ставимо склянку з водою, яку наливаэмо на висоту 2 см від дна, на аркуш паперу з текстом. Якщо можна без проблем читати текст, параметри прозорості близькі до нормального значення.

Запах

За кімнатної температури вода не повинна видавати запаху. Про погану якість свідчить неприємний «аромат» при нагріванні до 70 градусів, що завжди пояснюється наявністю в рідині сірководню.

TDS-метр

Ідеальний варіант визначення домішок, що належать до групи електролітів. Якщо тестування свідчить про перевищення допустимих норм, однозначно робиться висновок про надлишок солей та кислот. Це досить поширений метод у процесі проведення домашньої діагностики.

Можна обійтися і без витрат часу на проведення таких аналізів. Маркування рівня жорсткості бутильованої мінеральної води вказується виробником на етикетці або наносити на саму тару. В цьому випадку достатньо замовити питну воду та насолоджуватися якісним продуктом.

 

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською