Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

Як перевірити якість води самостійно

Якщо ви хочете дізнатися властивості води з водопроводу, свердловини або колодязя, найбільш точний результат забезпечать фахівці акредитованої лабораторії - досить віднести туди зразки. Але іноді немає можливості звернутися до професіоналів. У такій ситуації можна приблизно визначити характеристики води своїми силами. Звичайно, такий аналіз не дасть дуже точних даних, але орієнтовну інформацію про склад та якість води ви отримаєте.

Як підготувати зразок води?

Для такого завдання знадобиться порожня пляшка з-під води об'ємом від 1 до 1,5 літра. Тара після будь-якого іншого напою, рослинного масла або побутової хімії не підійде - навіть після ретельного миття можуть залишитися частки раніше налитої туди рідини, що завадить дізнатися реальні властивості аналізованої води. Пляшка повинна бути абсолютно прозорою - щоб забезпечити хороший перегляд води, що знаходиться всередині.

Візуальний аналіз: перевірка «на око»

Не маючи в розпорядженні спеціальних реагентів, в домашній обстановці можна візуально перевірити воду на наявність домішок. Помістіть за прозорою пляшкою води білий чистий аркуш паперу, а саму перевірку проводьте напроти світильника або вікна з яскравим денним світлом. Якщо вода з колодязя або свердловини прозора, але з часом на дні осідає бурий або коричневий осад, значить, в ній міститься багато заліза. У рідини з водопроводу присутнє залізо в трьохвалентному стані - про його надмірну кількість в складі говорить рясний осад коричнево-бурого кольору. Органічні домішки феруму проявляють себе жовтувато-коричневим тоном води. Коли в воді перевищена норма марганцю, на поверхні з'являється сірий або чорний наліт. Вживати таку воду внутрішньо - не просто шкідливо, а вже небезпечно.

Проби на смак і запах

Спочатку вода тестується на предмет сторонніх запахів:

  • • Про наявність сірководню можна дізнатися за запахом, що нагадує протухлі яйця. Дана речовина потрапляє в воду через життєдіяльність бактерій в джерелі водозабору. Щоб визначити, які саме мікроорганізми спровокували неприємний запах від води, необхідно звернутися в сертифіковану лабораторію.
  • • Коли від води пахне затхлістю і сирою землею, це означає, що в ній є органічні домішки. Підтверджує цю версію і жовтий або коричневий колір.
  • • Неприродний хімічний запах - стовідсотковий ознака забруднення неочищеними каналізаційними стоками. При підозрах на просочування стоків у водопровід слід негайно сповістити про це контролюючі служби - щоб мешканці будинку не ризикували здоров'ям. Забруднення стоками свердловини зазвичай викликано або неправильним її облаштуванням, або розгерметизацією оголовка або гирла свердловини. Дані проблеми вимагають своєчасного вирішення, щоб не ризикувати здоров'ям. Не можна забувати і про ліквідацію осередка забруднення.

Різкий неприємний запах - ознака того, що на смак воду краще вже не пробувати. В іншому випадку це може обернутися серйозним отруєнням або інфекційним захворюванням.

Якщо такі запахи відсутні, можна приступити до смакового аналізу:

  • • Якщо у воді підвищений рівень водню (ph> 7), вона буде мати лужний присмак. Кислий присмак ж вказує на високу кислотність. І перший, і другий варіант малопридатний для харчових цілей.
  • • Про високу концентрацію заліза сигналізує металевий присмак.
  • • Солі жорсткості (хлорид натрію, сульфат натрію, сульфат магнію) вказують на свою присутність солонуватим присмаком.

При виникненні сумнівів у якості води після кустарного аналізу раціонально все-таки віднести зразки на аналіз професіоналам. Ігнорування відхилень води від нормальних показників може негативно позначитися на стані організму. І прояв цих наслідків - справа часу.

Що робити, якщо вода з водопроводу або свого джерела виявилася непридатною для пиття?

Коли після лабораторного дослідження виявилося, що вода не відповідає вимогам якості, а виправити ці обставини не представляється можливим, доречно замовляти питну воду в бутлях. З метою зручності раціонально встановити кулер настільний з резервуаром об'ємом в 5 літрів для невеликої сім'ї або кулер підлоговий з більш місткою ємністю - якщо в будинку або квартирі проживають багато людей.

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською