Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

Вода на ніч: за і проти

Налагоджений питний режим - невід'ємна складова здорового способу життя. Організм людини складається з води на 80% - і вона виконує найважливіші функції в кожній системі і в кожній клітині. Але чи варто вживати рідину на ніч, коли метаболізм сповільнюється, і більшість процесів життєдіяльності умовно «стоять на паузі»? Відповідь на це питання розглянута в огляді.

Чому вода на ніч необхідна?

В середньому на сон людина витрачає від 6 до 8 годин на добу. За цей період ії тіло, як і раніше знаходиться в «робочому» стані - дихає, виділяє піт і т.п. Рідина потрібна в першу чергу для підтримки гідробалансу організму, а також для виконання інших завдань:

  1. Поліпшення діяльності шлунково-кишкового тракту
    Їжа перетравлюється в повному обсязі, особливо якщо в раціоні присутні джерела клітковини - овочі, фрукти, цільнозернові злаки. «Водне голодування» веде до запорів, провокує проблеми з формуванням калових мас в кишечнику.
  2. Виведення шлаків
    Проводиться очищення від токсичних речовин і шлаків, в результаті чого з шкірних покривів зникають висипання, вирівнюється колір обличчя.
  3. Профілактика енергодефіциту
    Оскільки немає уповільнення обміну речовин, кожен день відчувається прилив сил - енергії вистачає для активної трудової діяльності, дозвілля і хобі.
  4. Запобігання хвороб з боку серцево-судинної системи
    Мінімізується ймовірність виникнення інфарктів, інсультів.
  5. Підтримка стрункості
    Виграє і фігура. Якщо відмовитися від прийомів їжі після 18:00, а на ніч випити воду, вдасться приглушити апетит, і скинути зайві кілограми в найкоротші терміни.

Яких запобіжних заходів варто дотримуватися?

Займаючись здоров'ям, важливо пам'ятати про головний принцип: «Не нашкодь». Воду слід приймати протягом дня рівними дозами. Якщо основний обсяг випити ввечері - після пробудження можуть з'явитися ознаки набряків, та й нічні походи в туалет не сприяють повноцінному відновленню сил. У деяких ситуаціях дієтологи рекомендують замінити питво кисломолочною продукцією - кефіром, ряжанкою, йогуртами, а також легкими фруктовими киселями.

Також варто сфокусувати увагу на якості води. Кращий варіант - очищена рідина, видобута з глибинних артезіанських свердловин. У ній немає шкідливих домішок - важких солей заліза, хлору та інших небезпечних сполук.

Базовий звід правил

Кожного разу, підходячи зі склянкою до диспенсеру у вечірній час доби потрібно керуватися не загальними рекомендаціями, а поточною індивідуальною потребою організму. Також варто враховувати такі фактори:

  • • надмірно холодне питво посилює ризик простудних захворювань, загальмовує обмінні процеси;
  • • малі порції кращі, оскільки виключається надмірне навантаження на систему виділення;
  • • занадто гаряча вода пошкоджує зубну емаль, подразнює слизову оболонку ротової порожнини і гортані.

Оптимально випити воду кімнатної температури за 30-60 хвилин до занурення в сон. Якщо цей найпростіший ритуал звести в ранг щоденних звичок, вдасться проявити максимальну турботу про збереження здоров'я.

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською