Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

У чому відмінність артезіанських вод від мінеральних?

У кожному продуктовому магазині або аптеці представлений величезний вибір мінеральної води з різних свердловин, джерел та з різним ступенем мінералізації. Людина непосвячена ризикує заплутатися в артезіанських, мінеральних,  питних водах. Давайте спробуємо розібратися, в чому між ними різниця і наскільки вона велика.

Артезіанські води

Артезіанська вода називається так за методом видобутку з артезіанських свердловин і насправді є мінеральною, оскільки містить у складі мінерали і мікроелементи. Джерелом артезіанської води є пласти підземних вод, розташовані між водостійкими шарами під гідравлічним тиском. Таке розташування перешкоджає розвитку бактерій у воді, тому вона не вимагає фільтрації, кип'ятіння, очищення і може вживатися як питна відразу з свердловини. Проте для щоденного вживання її мінералізація має відповідати існуючим нормам.

Питна артезіанська вода має у складі необхідні для нормальної роботи організму людини солі та мінерали. Якщо солей більше, ніж потрібно, воду доведеться заздалегідь очищати, через що можуть знизитися інші її корисні властивості. На упаковці з артезіанською водою обов'язково вказується виробник, місце видобутку та номер свердловини. Також має вказуватися склад води, солі та мінерали розчинені в ній, дата розливу.

Мінеральні води

Мінеральні води - це складні розчини, речовини в яких містяться у вигляді іонів, газів, недисоційованих молекул, колоїдних частинок. Питними мінеральними водами називаються води, видобуті з водоносних горизонтів або комплексів, що зберігають природний склад і належать до продуктів харчування. Така вода має профілактичну та лікувальну дію. Мінеральні води можуть бути столовими, лікувально-столовими, лікувальними залежно від міри мінералізації.

Тобто, до мінвод належать води, винесені на поверхню із землі або добуті. Склад мінвод є природним, що сформувався внаслідок природних процесів. Залежно від складу виділяють води гідрокарбонатні, сульфатні, хлоридні, змішані, газовані, біологічно активні.

Головні відмінності мінеральних та артезіанських вод

До мінеральних вод також відносяться всілякі джерельні води, гірські і навіть штучно мінералізовані питні. У чому ж їхня відмінність? Для отримання зі свердловини артезіанської води використовують обладнання, яке захищає її від стоків ґрунтових вод, бруду. При цьому вода сама йде натиском на поверхню трубою, зберігаючи повною мірою весь склад мікроелементів:

  • Артезіанська вода завжди є мінеральною, але ступінь її мінералізації не завжди може відповідати існуючим стандартам для пиття.
  • Мінеральна вода може бути гірською, джерельною, штучно мінералізованою. Не обов'язково артезіанською.
  • Гірські, талі, джерельні води також є мінеральними, але проходять додаткову фільтрацію та доочищення.

Організму людини вода необхідна щодня обсягом 2-3 літра. Пропонована як питна вода випускається у продаж тільки після дослідження її якісних показників, наявності домішок, хімічних та біологічних властивостей рідини.

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською