Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

Теплорегуляційні процеси в організмі і як ними впливає питна вода

Вода становить величезну цінність для людини, адже ми в середньому на 75% складаємося з неї, причому основний відсоток припадає на головний мозок, який подає сигнали усьому організму. Для забезпечення здорового функціонування всіх клітин нам необхідно випивати мінімум 1-1,5 літра чистої питної води за умови середньої маси тіла і помірної фізичної активності. Від регулярного вживання води залежать два найважливіших процесу в організмі - терморегуляція і дихання.

Терморегуляція: як відбувається процес

Якщо не вдаватися в складні фізіологічні процеси, то терморегуляція безпосередньо залежить від випаровування води. Так, в цьому процесі бере участь і споживання їжі. Але, по-перше, в будь-якій їжі є значна частка рідини, а по-друге, головний учасник в цьому важливому процесі все ж вода.

Коли на вулиці жарко, ми особливо відчуваємо бажання випити води, це відбувається тому, що волога з організму випаровується набагато швидше, ніж в холодну пору року. При цьому важливо не доводити до почуття спраги, яка свідчить про зневоднення. А втрата рідини на 6% може викликати запаморочення, жар і слабкість. Якщо ця цифра збільшиться до 15% - це призведе до загустіння крові, утворення тромбів і проблем з серцем. Про це потрібно пам'ятати і не забувати вчасно вживати чисту бутильовану воду.

Важливий момент - в спеку намагатися пити воду кімнатної температури, не захоплюючись холодними напоями. Справа в тому, що наш мудрий організм підігріває будь-який продукт, що потрапляє в його «топку» до природної температури тіла 36,6 ° C. А значить, ефект охолодження буде лише скороминущим, а потім вам стане ще спекотніше.

Займаючись спортом, перебуваючи під палючим сонцем ви активно втрачаєте воду через піт. Тому, щоб не порушувати терморегуляцію і добре себе почувати, випивайте не менш рідини, ніж ви втрачаєте.

На норму споживання питної води безпосередньо впливає і система харчування. Якщо ви прихильник здорового харчування, що складається переважно з овочів і фруктів, то вам вистачить 1-1,5 літра в день. Але якщо ви віддаєте перевагу жирній м'ясній їжі і періодично балуєте себе фастфудом - потрібно збільшити добову дозу води, яка буде вимивати шкідливі речовини з організму.

Дихання: вплив води

Рівне дихання - теж заслуга оптимального балансу рідини в організмі. Коли ми втрачаємо до 3-4% води, у нас починає частішати пульс, а дихання стає переривчастим. Коли нестача досягає 5-6%, починається сильна задишка, головний біль, які свідчить про кисневе голодування. До речі, це головна причина того, що в багатьох європейських країнах пацієнтові, що скаржиться на головний біль, замість таблеток пропонують випити склянку води.

У задушливих приміщеннях, де нестача повітря позначається особливо сильно, ми відчуваємо сильну спрагу, в роті і в горлі все начебто пересихає. Такий же ефект з'являється і в приміщеннях з кондиціонуванням. Такі симптоми чітко вказують на важливу зв'язок між своєчасним споживанням води та рівним диханням.

Якщо організм регулярно відчуває водний дефіцит, порушується робота дихальної системи, з'являється:

  1. першіння в горлі;
  2. періодичний кашель;
  3. хрипи і раптове зникнення голосу;
  4. напади задухи.

Це не означає, що відчувши схожі симптоми, потрібно терміново збільшувати прийом води, так як надмірне захоплення рідиною може мати зворотний ефект. Але задуматися все ж варто, чи все в порядку з вашим водним балансом.

Водний баланс: як привчити себе пити воду

Знаючи, які важливі процеси запускає питна вода в нашому організмі - прийшла пора діяти. Наші поради допоможуть вам виробити звичку випивати денну норму води. Спочатку буде непросто, може виникнути відчуття, що ви насильно вливаєте рідину - це пройде, коли організм звикне до нового режиму.

  1. Наливайте в стакан невелику кількість питної води. Неповна склянка - хороший психологічний хід, а крім того корисніше пити частіше, але потроху.
  2. Тримайте ємність з водою на увазі. Так ви не забудете про необхідний ритуал.
  3. Подача дуже важлива в будь-якому процесі - купіть красиву пляшку для води, з якої вам буде приємно пити і постійно носіть її з собою, не забуваючи поповнювати якісної бутильованої водою.
  4. Якщо ви ведете щоденник, включіть в нього пункти про прийом води - просто намалюйте поруч з іншими справами стаканчик.
  5. Скористайтеся спеціальними програмами на Вашому телефоні і контролюйте водний баланс за їх допомогою.

Через пару тижнів у вас з'явиться корисна звичка, завдяки якій покращиться самопочуття і підвищиться працездатність, а можливо з'явиться бажання зайнятися чимось новим, на що раніше не вистачало сил.

Доставка бутильованої води в Києві

Щоб пити тільки корисну чисту воду, замовляйте доставку бутильованої води в ТМ «Скандинавія». Компанія займає лідируюче місце на ринку України, здійснюючи швидку доставку по всій території Києва. Ми пропонуємо відмінну якість води з оптимальним балансом, який необхідний для правильного функціонування організму. Купити воду за вигідною ціною можна в зручному онлайн-режимі і вибрати будь-який день для доставки. Крім, того компанія пропонує хороший асортимент спеціального обладнання і витратних матеріалів.

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською