Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

Скільки пити рідини під час вагітності?

Водний баланс: скільки води та інших напоїв рекомендовано вживати під час вагітності?

Вода є основою життя. Маленьке життя, що зародилося в утробі матері, – не виключення. Від того, наскільки правильно майбутня мама живиться і чи досить вживає живильної вологи, істотно залежить як її стан, так і здоров'я малюка. Навіть невелика нестача води може обернутися проблемами в розвитку ембріона. Надмірне ж її споживання може зашкодити жінці. Тому слід продумано підійти до організації питного режиму під час вагітності, і з'ясувати, скільки води потрібно пити для збереження здоров'я жінки і малюка, а також те, які інші напої принесуть користь в цей період.

Вода і здорова вагітність: в чому взаємозв'язок?

Вагітність – це час змін для організму. Так, об'єм крові в організмі підвищується приблизно на 50-60% – щоб забезпечити плід потрібними для розвитку речовинами. А доля води в крові – це цілих 80%.

Також треба розуміти, що амніотичні води практично повністю складаються з H2O. З кожним наступним тижнем виношування їх об'єм збільшується на 50 мл, услід за зростанням малюка в матці.

Важлива достатня кількість води і для самої жінки "в цікавому положенні":

  • • Для профілактики запалень сечовивідних шляхів - ризик таких проблем у вагітних підвищений. За рахунок рясного пиття з сечовивідної системи швидше виводяться продукти розпаду разом з бактеріями, здатними спровокувати запалення.
  • • Для запобігання варикозного розширення вен і цукрового діабету.
  • • Для попередження геморою і закрепів.
  • • Для зниження набряклості – набряки з'являються із-за солі, надлишок якої можна вивести з організму з водою.
  • • Для нормалізації терморегуляції.

Важлива вода і для поліпшення загального самопочуття, збереження еластичності шкіри, хорошого стану волосся, нігтів і так далі.

Необхідно звернути увагу не лише на кількість, але і на якість води. Кулеры настільні або напольні, наповнені свіжою і чистою столовою водою, дозволять із зручністю організувати розумний питний графік. Адже вода з-під крану зазвичай, на жаль, не відрізняється ні приємним смаком, ні гідним очищенням.

Скільки пити вагітним?

Треба пам'ятати, що норма для кожної людини індивідуальна, і не треба примушувати себе силою пити воду, якщо немає бажання. Так, на кількість води, потрібну для оптимального стану організму жінки і здорового розвитку дитини, впливають наступні чинники:

  • • Температура довкілля. Так, чим жаркіше, тим більше хочеться пити.
  • • Гастрономічні переваги. Деякі блюда і продукти (гостра і солона їжа, копченина, солодке і ін.) викликають спрагу, а інші – ні.
  • • Вага вагітної і "вагова категорія" плоду. Чим більше ваги, тим більше вимагається води, і навпаки - це стосується як жінки, так і дитини.
  • • Активність жінки – жінкам, які багато рухаються, варто пити більше води, ніж що віддає перевагу спокійному ритму життя.

На рекомендовану для споживання кількість рідини впливає і термін вагітності – про це мова піде далі.

Норма води залежно від триместру вагітності

Як уже згадувалося, з кожним місяцем вагітності тіло жінки піддається значним метаморфозам, і це безпосередньо впливає на те, скільки води потрібно пити. Так, на перших місяцях рекомендується збільшити норму споживання води, у зв'язку з прискоренням метаболізму у вагітної, збільшенням кількості навколоплідних вод, зростанням плоду. Але в останні тижні раціонально дещо скоротити кількість рідини, що випивається. На останніх тижнях кров стає густіше, щоб запобігти великим крововтратам під час пологів, а кількість амніотичних вод знижується. Але відмовлятися від звичної кількості напоїв, якщо дуже хочеться, не можна - нестача води, як і її надлишок, однаково шкідлива. Краще всього завести щоденник, де вказувати кількість спожитої в суки рідини, і показувати його лікареві на консультаціях - на підставі цих даних він дасть поради про організацію питного режиму.

Не водою єдиною: які інші напої дозволені вагітним?

Чай і кава жінкам "в положенні" можна - головне, не робити їх занадто міцними. Доречно зробити перевагу зеленому чаю або трав'яним або фруктовим напоям, якщо немає індивідуальних протипоказань. Какао може викликати алергію, навіть у тих, у кого її раніше не було - так що краще проявити обережність при схильності до таких проблем. Від газованої води і пакетованих соків рекомендовано відмовитися - вуглекислий газ призводить до метеоризму, а консерванти і інші штучні добавки, що містяться в таких соках і газованій воді, явно користі не принесуть. Якщо є можливість готувати лимонад, фреши або смузі з сезонних фруктів і овочів, нею обов'язково потрібно скористатися, підбираючи інгредієнти за смаком. У такому разі придбання лимонадниці або сокочавилки буде вдалою інвестицією.

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською