Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

Чому постійно хочеться пити: основні причини спраги

Є різниця між нормальною та неприродною спрагою. Сильне бажання пити під час прогулянок у сонячну погоду, виконання роботи із фізичними навантаженнями, активних занять спортом є нормальною реакцією організму. Але постійна спрага за інших обставин без природних, логічно зрозумілих причин може бути ознакою проблем в організмі.

Чому постійно хочеться пити?

Бажання пити багато води без очевидних причин свідчить про водно-електролітний дисбаланс. У тілі людини взаємодіють рідини та солі. Рівень солі в плазмі визначають іони калію і натрію. А у тканинах для цього функціонують аніони – хлориди. Одним із проявів водно-електролітного дисбалансу є такий симптом, як сильна спрага. Такий стан організму не виникає сам собою. Є фактори, що спричиняють сильну спрагу.

Високий вміст солі в їжі

Надлишок солі - основна причина, що викликає спрагу. Відбувається це з природних причин. Сіль витягує рідину з клітин, від чого відбувається зневоднення. Якщо людина хоче постійно пити, то в більшості випадків це реакція організму на надлишок солі в їжі. Відмова від солі при приготуванні та прийомі їжі призводить до швидкого результату – людині потрібно менше рідини для нормального водно-електролітного балансу.

 

Проблеми з рівнем цукру

Такий симптом, як сильна спрага, може свідчити про проблеми з рівнем цукру, тому бажано здати відповідні аналізи. Діабет порушує вироблення інсуліну. Через це цукор, що надходить у організм, залишається не переробленим у вигляді глюкози. Коли рівень у крові піднімається вище допустимого, спрацьовують механізми, щоб видалити зайві речовини. Нирки починають працювати швидше, тому тіло втрачає вологу, від чого виникає зневоднення.

Проте разом із сильним бажанням пити є й інші ознаки захворювання:

  1. У людини різко знижується вага.
  2. Є оніміння кінцівок.
  3. Відчуття слабкості в тілі, втома та бажання спати.
  4. Часті сечовипускання у великому обсязі.
  5. Підвищений артеріальний тиск.

 

При запущеному діабеті людина може випивати до 7 л води на добу, інколи ж навіть більше. Слід відрізняти це від звичайної денної норми 1,5 - 2,5 л на день. Якщо така проблема є, необхідно негайно звернутися до лікаря.

Анемія та ксеростомія

Анемія – це порушення, у якому знижується кількість еритроцитів, відповідальних за перенесення кисню у крові. Чим нижче буде кількість еритроцитів, тим більше відчуття спраги. А ксеростомія – це проблема, коли людина постійно відчуває сухість у роті. Причиною є неправильна робота слинних залоз. Вони не виділяють достатньо рідини, тому виникає почуття сухості. Постійне питво води допомагає пом'якшити цей симптом.

Курс прийому ліків

Деякі види ліків можуть викликати побічний ефект у вигляді сухості у роті. Це можуть бути засоби різного спектра дії:

  • Сечогінні препарати.
  • Антибіотики.
  • Відхаркувальні засоби.
  • Гіпотензивні та антигістамінні ліки.

 

Крім лікувальних цілей препарати можуть впливати на швидке зневоднення організму. Щоб уникнути таких проблем, можна дізнатися про дію ліків з інструкції, проконсультуватися з лікарем.

Коли жінка вагітна

У деяких вагітних жінок буває сильне бажання пити воду проти ночі. Але цей симптом вважається природним, хоча виявлятися може не завжди. Сильна сухість у роті може виникати через гормональні зміни в організмі. Найчастіше такий стан не викликає занепокоєння у лікарів.

Що робити при сильній спразі?

Спосіб вирішення цієї проблеми залежить від того, що є причиною. Деякі рекомендації від фахівців можуть допомогти при сильній спразі:

  1. Причиною може бути природна фізіологічна потреба через порушення нормального режиму споживання води. У такому випадку потрібно просто відновити природний графік та стежити за тим, щоб пити достатній обсяг води.
  2. Змінити свої звички харчування. Скоротити кількість солі, відмовитися від продуктів та страв, у яких її вміст підвищено.
  3. Потрібно пам'ятати, що вгамовувати спрагу необхідно тільки чистою питною водою. Не варто замінювати її солодкими, газованими, солоними напоями, тому що вони лише посилюють бажання пити.
  4. Молочні продукти також не є замінниками води і не можуть допомогти вгамувати спрагу, відновити водний баланс.
  5. Краще, щоб рідина була кімнатної температури, тобто гарячої і холодної.
  6. Пити воду потрібно невеликими ковтками. Швидке ковтання великими обсягами призводить до того, що рідина швидше виводиться із організму. Тому бажання пити знову поновлюється.

 

Іноді відчуття спраги може бути уявним, тобто в організмі зараз немає зневоднення, але є сухість у роті. Щоб уникнути такого ефекту, потрібно набрати до рота трохи води, ненадовго її затримати, а потім проковтнути.

При сильних симптомах необхідно проконсультуватися з медичним фахівцем для виявлення причин та призначення необхідного лікування.

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською