Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

Питна та мінеральна вода: в чому відмінності?

Кожна людина використовує воду щодня, і без неї абсолютно не можна обійтися. Вона потрібна для пиття, приготування страв та напоїв, гігієнічних і господарських завдань. І якщо для гігієни і чистоти в побуті можна обійтися водою з міських мереж, то для харчових і питних потреб таке рішення не завжди доречно - далеко не завжди вода з-під крана корисна і безпечна, не кажучи вже про її смак. Постає питання: яку тоді воду купувати? Адже на полицях магазинів є і мінеральна, і питна, і столова вода. Щоб це зрозуміти, потрібно розібратися, чим вони різняться між собою.

Мінеральна вода: характеристики, різновиди та специфіка вживання

У мінеральній воді, як нескладно зрозуміти з назви, містяться різні солі і мінерали. Видобувають її з глибоких свердловин. Залежно від концентрації мінералів, вона класифікується на такі види:

  • • Столова. Вміст мікроелементів в ній найнижчий, і при щоденному вживанні не викличе дисбалансу мінералів в організмі. Але застосовувати її для приготування їжі і напоїв (чаю, кави і т.д.) не можна - під впливом високих температур утворюється мінеральний осад. Крім того, присутність солей може дещо змінити смак страв і напоїв.
  • • Лікувально-столова. Вона включає середню кількість мінералів. Оздоровчий ефект виходить, якщо пити її за певною схемою. Звичайно, нічого поганого не трапиться, якщо раз на тиждень випити пляшку такої води без медичних показань, але на кожен день таке рішення не підходить - може порушитися природна рівновага солей в організмі.
  • • Лікувальна. Вона використовується за призначенням лікаря, як для внутрішнього, так і для зовнішнього застосування. При прийомі необхідно дотримуватися рекомендованої лікарем схеми. Безсистемне вживання не дозволено, зокрема, якщо є гострі серцево-судинні захворювання, діабет, хвороби кровоносної системи і т.д. На етикетках пляшок зазвичай вказується список показань і обмежень при використанні - на нього обов'язково треба звертати увагу, якщо навіть не планується пити цю воду регулярно.

Таким чином, мінеральні води розрізняються між собою в першу чергу ступенем мінералізації. Є істотні відмінності і в складі, однак вони важливі для оздоровчої дії, а не в питанні вибору варіанта для споживання на кожен день.

Питна вода: властивості і сфера використання

У питній воді знижений рівень вмісту солей, завдяки чому вона:

  • • Придатна для пиття на регулярній основі;
  • • Підходить для приготування їжі і напоїв;
  • • Можна застосовувати для дитячого харчування.

Питна вода добре очищена від шкідливих домішок, тому вона набагато якісніша, ніж водопровідна. Кулери настільні або кулери підлогові дозволяють забезпечити мешканців будинку / квартири або співробітників підприємства зручним доступом до чистої питної води. Бажано встановлювати їх на кухні або місці відпочинку, щоб кожна людина могла з комфортом втамувати спрагу.

Переваги та недоліки мінеральної та питної води

Головний плюс питної води - можливість споживати її в будь-яких розумних кількостях і придатність для готування їжі, оскільки при нагріванні не утворюється осаду. Однак додаткових корисних властивостей вона не надає.

«Мінералка» ж здатна виліковувати захворювання в рамках комплексної терапії, але вводити її в меню без вказівки лікаря небезпечно. Для кулінарних цілей вона не підходить, зважаючи на значну концентрацію солей, які після нагрівання випадають в осад.

Що ж вибрати?

Вибір повинен грунтуватися на індивідуальних потребах людини. Так, базою для поповнення водного балансу повинна бути питна вода, на ній же варто готувати. Якщо є певні проблеми зі здоров'ям, і їх можна вирішити за допомогою мінеральної води, розумно звернутися до лікаря - він порадить режим її прийому і підбере оптимальний за складом варіант. Іноді можна пити і столову воду - щоб поповнити запас мікроелементів, не ризикуючи зашкодити стану організму.

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською