Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

pH – один із головних показників якості води

Як визначити якісну питну воду? Яка вода підходить саме Вам? Для того, щоб Вам було легше розібратися у цих питаннях, сьогодні ми розглянемо один із ключових показників води – pH.

 

Що таке pH та навіщо його вимірювати?

 

Показник кислотності pH (power hydrogen) вимірюють за спеціально розробленою для цього шкалою. Цифри від 0 (кислота) до 14 (луг) показують в якій кількості рідини знаходяться вільні іони водню Н+.

Щоб наш організм нормально функціонував, у ньому у певному співвідношенні повинні бути присутні кислоти та луги. У здорової людини показник кислотно-лужного балансу крові, лімфи, спинномозкової, а також клітинної та міжклітинної рідини становить приблизно 6.5 -7,5.

Якщо говорити про чисту воду, то співвідношення іонів водню в ній має бути приблизно таким самим. Якщо ж показник нижчий або вищий, то це може негативно відбиватися на здоров'я: порушується обмін речовин, з'являються проблеми із шлунково-кишковим трактом та багато іншого.

Залежно від показника pH вода ділиться на кислотну та лужну. Підвищена кислотність спостерігається, коли pH нижче 6,5. Якщо ж він перевищує 7,5, це свідчить про лужність рідини.

 

Типи води в залежності від pH

 

Виходячи з рівня pH вода буває:

  • сильнокисла (pH менше 3);
  • кисла (3-5);
  • слабокисла (5-6,5);
  • нейтральна (6,5 – 7,5);
  • слаболужна (7,5 – 8,5);
  • лужна (8,5-9,5);
  • підвищено лужна (понад 9,5).

Вода, що має будь-які розбіжності з нейтральними показниками, є небажаною для постійного вживання.

 

Який pH корисний для людини

Численні дослідження показали: pH води для пиття має відповідати величині, яка є присутньою крові, тобто становити – 6,5-7,5. При цьому деякі дослідники рекомендують все-таки вживати воду з трохи більшим pH - 7.0-8.0.

При вживанні такої води оптимізується кисневий обмін, покращується обмін речовин, уповільнюється розвиток патогенних мікроорганізмів, що загалом сприяє збільшенню тривалості та якості життя.

 

Чи можна пити воду із високим pH?

 

Високий, більше 8,5 рН, говорить про те, що вода лужна. Це нескладно визначити за своєрідними смаковими якостями: відчувається запах, смак соди. При тривалому вживанні така вода здатна спричинити гастрит і навіть виразку. Крім того, накопичення луги в організмі може призвести до алколозу - порушення кислотно-лужного балансу. Виявляється у вигляді м'язової слабкості, озноби, можливі порушення в роботі серцево-судинної системи.

У той же час, при деяких захворюваннях лікарі рекомендують пити лужну воду, наприклад, при підвищеній кислотності, для профілактики тромбофлебіту. Однак це стосується лише додаткових засобів терапії і лише за призначенням фахівців. Постійне ж вживання її у великих обсягах загрожує серйозними порушеннями в організмі.

 

Чи можна пити воду із низьким pH?

 

Коли pH менше 6,5, воду називають кислою. Для здоров'я кисле середовище не найкращий варіант – згущується кров, що перешкоджає збагаченню клітин організму киснем.

Це може спричинити розвиток серцево-судинних захворювань, остеопорозу, призвести до передчасного старіння. У кислому середовищі також активізується життєдіяльність різних паразитів.

 

Скільки рН у воді з-під крана?

 

У більшості випадків нам кажуть, що вода у водопровідній мережі відповідає нормативним показникам, а отже, придатна для пиття. Тобто вона за показником pH нейтральна або, принаймні, близька до цього. Але чомусь більшість не вірить і прагне купити для пиття якісну артезіанську воду.

Для цього є підстави. У мережу для подальшої подачі у водопровідні крани вода надходить із річок, озер, колодязів. В очисних спорудах проходить певне очищення, але далі розходиться по трубах, де поповнюється солями, що накопичилися в них. Крім того, на шляху від джерела може «збагатитися» кислотами та лугами. Рясні опади часто стають причиною зміни показника.

Після всього перерахованого відхилення pH можливі у будь-який бік залежно від конкретного регіону та стану водопроводу. Ігнорувати подібне не варто – від якості води залежить Ваше здоров'я, постійне вживання водопровідної води може призвести до хронічних захворювань.

 

Який Ph у найпопулярніших напоїв?

 

Цікаво відзначити, що молоко має нейтральний pH близько 6,7. Такі популярні напої як пиво (pH 4,0-4,5), вино (pH 3,3-3,6) та кока-колу (pH 4.0) можна назвати кислими за шкалою pH. Чай (pH близько 5,5) та кава (pH близько 5,0) – слабокислими.

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською