Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

Норма води на добу: як правильно розрахувати

Суперечки про те, скільки води в день потрібно людині, відбуваються регулярно. З'являються все нові і нові аргументи на користь різних точок зору, але істина залишається незмінною: воду пити життєво необхідно. А скільки пити, розберемося разом.

Що таке індивідуальна норма води в день

Вода бере участь у всіх метаболічних процесах організму, від яких залежить нормальна життєдіяльність людини. Так як вода є ключовою складовою людського організму, її кількість впливає не тільки на самопочуття, але і на зовнішній вигляд. Зневоднення шкіри, сухість волосся, тьмяний колір обличчя - все це ознаки нестачі води.

Але крім зовнішніх, можна виявити внутрішні симптоми порушення водного балансу. До таких належить: втома, проблеми з травленням, гіпертонія, біль в суглобах і багато іншого.

Водний баланс - це різниця між надходженням і виведенням рідини. Якщо ви споживаєте менше води, ніж необхідно, то організм економить її, що призводить до збоїв в його роботі. Якщо обсяг споживаної води вище норми, то відбуваються збої в роботі нирок і серця, з'являються набряки.

Для нормального функціонування людського організму в добу необхідно отримувати певну кількість води.

ВООЗ визначає середню норму для людини 2,5-3,5 л води в день, включаючи рідину, що надходить з їжі.

Норма води в день не однакова для кожного з нас і розраховується індивідуально. Вона залежить від декількох факторів: зріст, вага, стать, спосіб життя, рухова активність.

У чоловіків вище м'язова маса, тому їм потрібно більше води, ніж жінкам. Якщо ви займаєтеся важкою фізичною працею або професійним спортом, то додайте до норми ще плюс 1-2 л в день, в залежності від навантаження. У годуючих матерів норма теж буде вище, щоб зберегти нормальну здатність до лактації.

Як ми дізналися, пити більше води, ніж потрібно організму, теж шкідливо, а значить необхідно визначити власну норму споживання, яка сприятливо вплине на здоров'я і самопочуття.

Як розрахувати індивідуальну норму споживання води

За рекомендаціями ВООЗ, нам слід споживати не менше 2,5 л рідини в день. У цей показник входить не тільки чиста вода, але також суп, чай, кава та інші рідини, які включені в щоденний раціон. Але навіть якщо ви п'єте багато чаю, не слід забувати про вживання звичайної чистої води в кількості не менше 4-6 склянок на добу.

Існує кілька способів визначити індивідуальну норму води в день:

  • • За вагою: на кожен кілограм актуальної маси тіла потрібно 50 мл рідини в день або 30 мл чистої води. Якщо жінка важить 50 кг, то їй потрібно вживати не менше 2,5 л всієї рідини в день або 1,5 л чистої води без урахування надходження її з їжі.
  • • За середнім значенням: 6-8 склянок води в день вважаються нормою для будь-якої людини. При розрахунках майте на увазі склянки ємністю 200 мл.
  • • За способом життя: до усередненого значення додається ще 2-4 склянки рідини в дні високих фізичних навантажень, хвороби або тривалого перебування на сонці.

При цьому норма рідини для дітей розраховується так само, як і для дорослих: не менше 50 мл на кожен кілограм ваги.

Вода для пиття повинна бути якісною, збагаченої корисними вітамінами і мінералами, необхідними для підтримки електролітного балансу. ТМ «Скандинавія» пропонує столову воду, яка має чудовий смак і безумовну користь для організму, так як за складом ідентична гірським скандинавським джерелам.

Пийте хорошу воду і бережіть здоров'я!

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською