Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

Користь і шкода кип'яченої води

Чиста питна вода - це одна з ключових складових здорового харчування. Вживання якісної води покращує рівень життя людини, так як від неї великою мірою залежить фізичне і ментальне здоров'я, а також зовнішній вигляд. Однак, крім кисню, водню і корисних мінеральних речовин, в рідині можуть міститися небезпечні бактерії і шкідливі хімічні домішки. Найпростіший спосіб знезаразити воду і позбавити її від непотрібних добавок - кип'ятіння. Вплив високої температури вбиває більшість бактерій і розщеплює солі, які можна побачити на стінах металевої або скляної посудини у вигляді накипу - в організм ці солі вже не потраплять. Але кип'ятіння - жорсткий метод, оскільки разом зі шкідливими сполуками з рідини йде і багато корисних. Про це часто нагадують дієтологи. Так кип'ятити або не кип'ятити? Це питання ми детально розглянемо нижче.

Наскільки доцільно кип'ятити воду?

Кип'ятіння виправдано вважається ефективним способом знезараження рідини. Тому, якщо вона надходить з колодязів, свердловин або джерел (які офіційно дозволено використовувати для пиття), її обов'язково потрібно кип'ятити. Навіть в самих чистих водоймах живуть мікроби. Центральне водопостачання в містах - це інша ситуація. Вода з-під крана відповідає технічним санітарним стандартам. Перед тим, як потрапити через трубопровід в кран міської квартири, рідина проходить багатоступеневу підготовку:

  • • Механічна фільтрація від іржі, піску і т.д .;
  • • Хімічна обробка (відстоювання, знезараження, коагуляція, пом'якшення, аерація, демінералізація);
  • • Фізико-хімічне очищення (використовується не скрізь, як заміна або доповнення до хімічної, передбачає електродіаліз, зворотний осмос, сорбція і т.д.).

Чим сучасніше система очищення, тим вище якість водопровідної води. Якщо з крана тече чиста і приємна на смак вода, її можна не піддавати високій температурі, крім як під час приготування гарячих напоїв або їжі. В іншому випадку, якщо вода містить багато солей або домішок, що з'явилися з-за зношених комунікацій, для їх усунення варто кип'ятити або фільтрувати воду. Чи буде якісна водопровідна вода менш корисною після кип'ятіння? Ні. У ній і так мало мінеральних речовин, так що це не вплине на поживність.

Чи можна кип'ятити воду двічі?

Про те, що вода після дворазового кип'ятіння стає «мертвою», існує багато теорій з боку різного роду конспірологів. Наука цих теорій не підтверджує - адже вода сама по собі є хімічною сполукою, і ні «живою», ні «мертвою» бути не може.

Яку воду можна пити без кип'ятіння?

Крім чистої води з центрального водопроводу, без кип'ятіння без побоювання можна пити бутильовану воду від надійних постачальників. Така вода перед розливом очищається промисловим способом, так що додаткового очищення не потребує. Щоб не обтяжувати себе кип'ятінням води, доцільно замовляти воду у таких компаній, а вдома або в офісі встановити кулери. Так, невеликі настільні кулери підійдуть для невеликих сімей або офісів, а більш місткі кулери підлогові - коли потрібно забезпечити живлющою вологою велику сім'ю або колектив.

Але навіть в цьому випадку є нюанс - правильне зберігання води. Бутель повинен знаходитися в темному прохолодному місці, куди не потрапляють сонячні промені, і бути щільно закритим. Якщо цього не робити, у воді може завестися патогенна мікрофлора, а також потрапити пил, невидимі оку смітинки. Потрібно стежити і за терміном придатності покупної води. Після відкриття бутля її можна вживати протягом 7 - 10 днів, а після 3 - 5 днів цю воду вже бажано прокип'ятити.

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською