Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

Категорії питної води

Вода - одна з умов збереження нормальної життєдіяльності людини. Питна вода буває самих різних видів, і способи її класифікації використовуються завжди різні. Розповімо про це докладніше.

Спосіб отримання

Якщо розглядати всю питну воду з точки зору того, як вона була отримана, то її можна розділити на дві великі групи:

  1. Натуральна. Це вода, видобута з природних джерел. Вона готова до вживання в природному вигляді (не вимагає очищення, додавання домішок та іншого), оскільки аналіз такої рідини підтверджує її відповідність найсуворішим санітарно-епідеміологічним і гігієнічним стандартам. Також така вода має багатий і збалансований мінеральний склад.
  2. Підготовлена. Таку воду піддають спеціальному очищенню і подальшому штучному насиченню корисними мікроелементами.

Важливо: обидва перерахованих вище виду безпечні і корисні для людини, проте, вода натуральна засвоюється трохи краще, ніж підготовлена.

Джерело отримання

«Постачальником» води для пиття можуть бути поверхневі і підземні джерела. Перелічимо основні види:

  • артезіанська вода. Видобувається вона зі спеціальних басейнів, які залягають під землею, зазвичай - між двома водотривкими шарами. Глибина може становити від 100 до 1000 метрів. Оскільки така вода надійно захищена товщею грунту, вона не піддається впливу навколишнього середовища і залишається такою ж корисною і чистою, як і тисячі років тому;
  • джерельна. Вона утворюється з підземних ґрунтових вод, які «виходять» на поверхню землі. У джерелах вода кришталева за рахунок природного очищення піском. Однак, мінус полягає в тому, що після контакту з зовнішнім середовищем, природне «стан» рідини починає порушуватися, тобто, відбувається забруднення;
  • річкова і болотна. В екологічно незайманих куточках природи якість води з таких водойм досить висока. А ось там, де людина додала свій «внесок» і порушила природний розвиток регіону, річкову та болотяну воду можна використовувати тільки для технічних потреб;
  • льодовикова, тала і дощова вода. Таючі льод і сніг, а також опади, що випадають з неба у вигляді дощу, об'єднані в одну групу, оскільки джерело отримання у них один - атмосфера. У неочищеному вигляді таку воду вживати не рекомендується, оскільки в ній багато небезпечних хімічних сполук. Винятком можна вважати лише високогірні райони, де немає великих промислових підприємств, автомагістралей, великої кількості автомобілів та ін.

Якість води

Питна вода перевіряється за цілою низкою критеріїв, і тільки після цього їй присуджується категорія (перша або вища).

Перерахуємо список основних проб:

  • хімічний склад;
  • показники мікробіології, паразитології, радіології;
  • сукупність органолептичних властивостей (смак, колір, запах, прозорість).

Також рідину перевіряють на наявність в ній живих мікроорганізмів, сторонніх домішок, осаду, плівки на поверхні і іншого.

На підставі комплексного аналізу воді може бути присвоєна одна з наступних категорій:

    1. Вища. Така категорія присуджується воді з відмінними результатами проб. У більшості випадків така вода добувається з джерельних або артезіанських джерел, надійно захищених від негативного впливу навколишнього середовища. Хімічний і біологічний склад є оптимальними, небезпеки для здоров'я така вода не несе.
    2. Перша. Це також повністю нешкідлива і безпечна питна вода, що відповідає суворим епідеміологічним і мікробіологічними стандартам. Однак, нормативи для цієї категорії трохи слабші, ніж для тієї, що відноситься до вищої.

Обидві категорії здатні зберігати свої характеристики певний час, що робить можливим транспортування і тривале зберігання води.

Найчистіша вода з доставкою

ТМ «Скандинавія» займається доставкою найчистішої питної води в будь-яку точку Києва. Походження кожної ємності підтверджено сертифікатами, тому ви точно можете дізнатися, звідки була привезена вода.

Кожен клієнт компанії отримує цілий ряд переваг, включаючи: доступні ціни, швидку доставку «до дверей», приємні знижки, а також можливість замовлення професійного обладнання для води і витратних матеріалів.

Пийте чисту воду і залишайтеся здоровими!

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською