Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

Яка вода називається артезіанською?

Зараз уже ніхто не потребує переконання, що питна вода має бути чистою, корисною та безпечною. Екологія все більше страждає від антропогенних впливів, це змушує людей замислюватися над питанням – що пити та де замовити якісну воду. Вода з артезіанських свердловин практично не зазнає людського впливу, вона не порушена техногенними домішками, вважається найчистішою, вільною від бактерій та різних мікроорганізмів. Також у ній містяться мінеральні речовини, які необхідні для людського організму.

Що таке артезіанська вода?

Вода, що знаходиться в глибинних пластах земної поверхні (у межах підземних озер, западин та інших геологічних структур), називається артезіанською. Вона утворює артезіанські басейни, що відрізняються глибиною залягання від 100 метрів і більше. Важливою деталлю є особливості структури пластів земної кори – джерело має бути розташоване між двома шарами водонепроникних щільних (водостійких) порід.

Артезіанська вода відноситься до корисних копалин. Водні басейни утворилися ще тисячі років тому в результаті геологічних рухів земної кори. Багато які з них належать до доісторичної групи. Вода отримала свою назву "артезіанська" завдяки першим джерелам, які були виявлені у Франції, провінції Артезіум, близько 800 років тому.

Цінність артезіанської води полягає в природній чистоті, їй не страшні промислові стоки або хімікати, вона потребує меншої фільтрації в порівнянні з ґрунтовою і відрізняється мінімальною концентрацією домішок.

Хімічний склад

Хімічні параметри водного ресурсу мають безпосередню залежність від тих шарів, між якими він розташований. Оскільки процеси становлення магми не припиняються, зміни у структурі пластів відбуваються у постійному режимі. Вчені з великими труднощами можуть припустити, яким відсотковим вмістом калію, заліза, фтору, магнію, кальцію, інших елементів і газів відрізнятиметься артезіанська вода. Через які пласти протікає джерело, тим і буде збагачена рідина більшою мірою. Єдине, у цій воді завжди буде мінімальна кількість органіки та розчиненого кисню, порівняно з джерельними та поверхневими водами. Але водночас у воді завжди присутній фтор, сірководень, бір і радон.

Хімічний склад залежить від часу залягання всередині земної кори артезіанських вод. У водонепроникних шарах джерела можуть бути не одну тисячу років.

Зазвичай артезіанські води містять заліза не більше 0,3 мг/л, фтору 0,7-1,4 мг/л, марганцю - близько 0,2 мг/л. Якщо встановлені параметри будуть перевищені, вода повинна бути очищена.

У чому полягає користь артезіанської води

  • Артезіанська вода, що містить мінімальну кількість домішок, корисна як людям, так і тваринам. Будь-який організм потребує додаткового надходження корисних хімічних речовин та солей. Це забезпечує позитивний вплив на утворення кісткової маси та загального фізичного розвитку організму.
  • Завдяки високій природній якості питної води та мінімальному вмісту шкідливих домішок відсутня можливість негативного впливу на здоров'я людини.
  • Відсутність органічних речовин та забруднень забезпечує високі смакові характеристики артезіанської води.
  • Вода особливо рекомендована до вживання людям, які ведуть активний спосіб життя та займаються спортом, оскільки допомагає організму швидше відновитися.
  • Бікарбонати, кремній і кальцій, що містяться у воді, сприятливо впливають на кислотно-лужний баланс, міцність зубної емалі і кісток.

Варто відзначити і загальну користь артезіанської води для всього людства – вона є стратегічним водним запасом, який не змінює своїх властивостей/структур з часом і не боїться впливу атмосферних опадів, екологічної обстановки.

Мінуси використання артезіанської води

Крім безлічі переваг, вода з артезіанських колодязів має деякі недоліки, які слід враховувати перед використанням:

  • збагачення значною кількістю солей за рахунок тривалого перебування між пластами. При захворюваннях серця, нирок та травної системи слід заздалегідь уточнити можливість прийому артезіанської води у лікаря;
  • значні витрати на її видобуток;
  • мінералізація часом занадто висока, тому для балансування необхідно використовувати складне та дороге фільтрувальне обладнання;

Як видобувають артезіанську воду

Видобуток води здійснюється у вигляді буріння. Спочатку проводиться розвідка місцевості щодо залягання на певній території підземного джерела. Фахівцями складається карта розвідки, цей процес вимагає високої точності та грамотних розрахунків. Наступним етапом є розвідувальне буріння, яке виконується на основі даних раніше складеної картки. З геодезичних тестів визначається глибина свердловини. Далі вираховується запас артезіанської води та часовий період, протягом якого свердловина може використовуватись. Потім фіксуються труби з фільтрами і монтується спеціальна бурильна установка.

Найчастіше в процесі буріння застосовується обертальний спосіб і виконується пряме промивання. Коли бур досягне джерела, під тиском вода може почати фонтанувати.

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською