Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

Головні ознаки того, що ви п'єте недостатню кількість води

Існує міф, що кожній людині потрібно випивати в день 1,5-2 літра води. Ця думка помилкова, тому що всі люди різні - комусь потрібно пити 1,5 літра, а комусь і всі 3.

Що впливає на вашу індивідуальну денну норму споживання води:

  • особливості організму;
  • пора року;
  • погода;
  • харчування;
  • спосіб життя;
  • хвороби.

Тому навіть якщо ви п'єте 2 літри води в день, вам може не вистачати рідини. Щоб визначити, зневоднені ви чи ні, прислухайтеся до організму. Якщо ви п'єте мало води, ваше тіло буде подавати сигнали, які ми перерахуємо нижче.

Вам хочеться пити

Це банальний пункт, але про це варто написати. Якщо ви випили достатню кількість води, на вашу думку, але ви все одно відчуваєте спрагу, значить, ваш організм зневоднений. Тому якщо ви відчуваєте, що хочете пити - пийте, це ніколи не зашкодить.

Якщо ви відчуваєте, що спрага не проходить навіть в тому випадку, якщо ви багато п'єте, зверніться до лікаря. Цей сигнал може виявитися симптомом ендокринологічних захворювань.

Вам хочеться їсти

Як би дивно це не звучало, почуття голоду легко переплутати з почуттям спраги. Це пояснюється особливостями нашого мозку: гіпоталамус іноді плутає ці два почуття. Згідно зі статистикою до 30% випадків почуття голоду насправді означають спрагу. Тому якщо вам раптом захотілося з'їсти шоколадку або бутерброд, спочатку випийте склянку води, можливо, після цього оманливе відчуття голоду піде.

У вас болять суглоби

Хрящові диски на 75-85% складаються з води. Тому при зневодненні вони можуть почати хворіти. Щоб убезпечити себе від травм, завжди пийте достатню кількість рідини, особливо, якщо ви займаєтеся спортом.

У вас суха шкіра і лущення

Близько 50% населення періодично або постійно страждають від сухості шкіри. Цей сигнал символізує про те, що організму не вистачає вологи. Зволожуючі креми не допоможуть вирішити цю проблему, так як вона йде зсередини організму.

Якщо у вас суха шкіра, почніть пити більше води. При регулярному вживанні достатньої кількості рідини сухість шкіри проходить, а також зменшуються зморшки. Однак зверніть увагу: пити потрібно воду, а не чай або каву, адже останні два напою зневоднюють організм за рахунок кофеїну.

У вас тріскаються губи і сухо в роті

Слизові починають подавати сигнали в першу чергу при зневодненні. Якщо ви відчуваєте, що в роті сухо, а ваші губи постійно тріскаються, то почніть пити більше води. Так ви не тільки позбудетеся від цих симптомів, але і зробите свій організм міцніше. Адже через сухих слизових вірусам і бактеріям простіше потрапляти всередину організму. Тому якщо ви будете пити достатню кількість води, ви знизите ризик зараження бактеріальними і вірусними інфекціями.

У вас болить голова

Мозок на 80-85% складається з води. Коли вашому організму не вистачає вологи, мозок починає подавати сигнали: у вас починає боліти голова, в думках з'являється туман, та й в цілому ви можете помітити, що ваші розумові здібності знизилися.

Якщо у вас болить голова, не тягніться за таблетками. Спочатку випийте невеликими ковтками 1-2 склянки свіжої води і почекайте 30 хвилин, щоб вона засвоїла. Можливо, після цього ваш головний біль пройде повністю або частково. Якщо у вас сильне зневоднення, то щоб позбутися від неприємних відчуттів в голові, вам знадобиться змінити свої звички - пити менше напоїв з кофеїном і більше води. Однак не думайте, що якщо вип'єте 3 літри води за раз, вам відразу стане краще, така завзятість буде вам тільки на шкоду.

Вам важко прокидатися і ви відчуваєте сонливість протягом дня

Ви спали 8-9 годин, випили кави, але все одно відчуваєте себе сонливо? Це почуття не проходить навіть через 4-5 годин після пробудження? Швидше за все, ваш організм зневоднений.

При зневодненні всі клітини організму отримують не тільки менше води, але і кисню. Тому у людини, яка п'є недостатньо води, буде менше енергії і фізичних сил. Вживання кави або чаю з кофеїном тільки посилить проблему зневоднення організму, від чого навіть ці напої перестануть бадьорити. Тому якщо ви відчуваєте подібні симптоми, перестаньте на час пити каву і почніть пити більше води.

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською