Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

Газована питна вода - шкода для нирок?

Чи дозволяється пити газовану воду, якщо є проблеми з нирками?

У багатьох пацієнтів, які страждають на захворювання нирок, виникає питання, чи можна вживати в такому випадку газовану воду. Відповідь у цій ситуації – можна, але не будь-яку. Так, самі по собі бульбашки вуглекислого газу не завдадуть негативного впливу на стан нирок. А ось вид і склад води вже має вплив, і чи буде він позитивним чи шкідливим – залежить саме від вибору напою.

Яка газована мінеральна вода принесе користь при хворобах нирок?

Мінеральна вода відрізняється за складом та ступенем мінералізації. Залежно від концентрації мінералів, вона може бути лікувальною, лікувально-столовою та столовою. Лікувальні склади може призначати лише лікар, орієнтуючись на стан організму. Основою питного режиму має бути звичайна питна вода у достатніх кількостях. Так, в будинку або офісі раціонально встановити напольний кулер або настільний кулер щоб забезпечити всіх членів сім'ї або колективу чистою та смачною водою.

Газовану мінеральну воду зі слабким та мінімальним рівнем мінералізації доречно пити у невеликих кількостях поряд із звичайною питною водою за наявності наступних захворювань:

  • • Піску або каменів у нирках;
  • • Пієлонефриту;
  • • Хронічного циститу на етапі ремісії;
  • • Перші стадії ниркової недостатності.

Склад підбирається із вмістом натрію та кальцію: дана комбінація речовин забезпечує протизапальний та легкий сечогінний ефект. Також може використовуватись мінералка з органічними кислотами. Так, молекули фульвових та гумінових кислот поступово руйнують кристали каміння при сечокам'яній хворобі, також корисна така вода для полегшення виведення піску. Застосовуються і крем'янисті води, що мають протизапальні та діуретичні властивості. При хронічних циститах раціонально пити хлоридно-кальцієву мінералку, у разі загострення цієї хвороби слід припинити вживати будь-яку мінеральну воду, замінивши її на звичайну.

Варто пам'ятати, що мінеральна вода є допоміжним засобом. Оптимально її застосовувати, перебуваючи на курортах поблизу джерела корисної мінеральної води. Мінерали в бутильованій рідині схильні поступово руйнуватися, після чого сприятливий ефект прийому води може бути нижчим за очікуваний.

Коли пити мінеральну воду шкідливо нирок?

Існують урологічні хвороби, у яких споживати мінералку категорично заборонено. Це аденома простати, туберкульоз сечовивідних шляхів, обструкції сечовивідних шляхів, гідронефроз, труднощі з відтоком сечі, хронічні стадії захворювання, зокрема, у період загострення. Вода з сильним рівнем мінералізації протипоказана за наявності піску і каменів в нирках, оскільки може спровокувати підвищення їх кількості.

Як впливає на здоров'я пиття солодкої газованої води при ниркових захворюваннях?

Часте пиття солодких газованих напоїв ризиковане навіть здоровим людям. Особливо не рекомендується захоплюватися ними підростаючому поколінню. Це небезпечно не тільки можливим підвищенням маси тіла за рахунок жирових відкладень та погіршенням стану шкіри, а й появі порушень у роботі шлунково-кишкового тракту, статевої системи, серця та судин.

Тим, у кого є проблеми урологічного характеру, солодкі газовані напої особливо протипоказані. Імовірність виникнення хвороб нирок у людей, які зловживають солодкими напоями, зростає більш ніж наполовину, а ті, хто вже хворіє на ниркові недуги, можуть довести наявні дисфункції до хронічної стадії.

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською