Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

Чому вода мутніє під час кип'ятіння?

Найпростіший і очевидніший спосіб очищення води – термічна обробка. Однак після кип'ятіння часто з'являється каламутний відтінок. Чим спровоковане таке явище? Чи становить небезпеку для здоров'я вгамування спраги такою рідиною? Як уникнути проблеми? Відповіді на запитання висвітлено в огляді.

Чому з'являється білястий осад?

У поставленому на плиту чайнику або ковші обробка води проходить у кілька етапів:

  1. На дні та стінках утворюються невеликі бульбашки повітря, які незабаром виводяться на поверхню.
  2. Зі збільшенням числа бульбашок спостерігається помутніння.
  3. Вода активно закипає - парить, вирує і розбризкується в сторони.

Вода починає біліти на другому етапі - явище називається "кипіння білим ключем". У цей момент видаляються солі - вони випадають в осад. Внаслідок цього змінюється і склад води. Як показують лабораторні аналізи – вона стає набагато м'якшою.

Відбувається втрата солей, які впливають на тимчасову жорсткість. Під впливом температур бікарбонат кальцію розщеплюється на молекули газу CO2 та карбонату кальцію. Остання речовина нерозчинна, тому просто осідає у воді і провокує зміну кольору.

Присутні в рідині і солі, що впливають на постійну жорсткість – сульфати та ін. Вони становлять загрозу для організму людини, а також «зменшують життя» каструлям, чайникам та іншому кухонному посуду. Компоненти не утворюють осаду, тому позбутися їх складно. Найбільш раціональне та виправдане вирішення питання – встановлення підлогового кулера або диспенсера, та подальше придбання бутлів з очищеною артезіанською водою. Вона ідеально підходить для підтримки гідробалансу організму – має приємний смак, нейтральний аромат. Кулінарні страви та напої – чай, морс, кава, компот – виходять корисними.

Як боротися із проблемою?

Насамперед варто звернутися до фахівців для визначення поточного рівня жорсткості води. Аналіз проводять у сертифікованих лабораторіях, які оснащені сучасним обладнанням. Співробітники дослідницьких центрів не лише видадуть висновок у найкоротші терміни, а й ознайомлять із рекомендаціями, які допоможуть вирішити проблему.

Загальні поради представлені у переліку:

  1. Відстоювання
    Після кип'ятіння рідину відстоюють у глечику протягом декількох годин, після чого акуратно переливають в іншу ємність - не збовтуючи і не змішуючи осад, що утворився на денці.
  2. Обмежений термін зберігання
    Прокип'ячену воду не зберігають понад 24 години. У процесі обов'язково використовують щільну кришку.
  3. Монтаж фільтрувальної станції
    Багатоступінчастий фільтр у будинку чи квартирі – це знахідка. Навіть найпростіша конфігурація у вигляді компактної насадки на кран значно покращує ситуацію. А серйозні станції справляються із поставленими завданнями на «відмінно».

Подбавши про здоров'я себе та членів сім'ї, не забувають і про побутову техніку. Від підвищеної жорсткості страждають пральні та посудомийні машинки, котли, праски, бойлери. Для їх захисту на ринку підбирають спеціальні хімічні пом'якшувачі, схвалені виробниками апаратури.

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською