Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

Чи передається COVID-19 через воду

COVID-19: чи є шлях передачі через воду?

Пандемія змусила населення України серйозно ставитися до питань здоров'я. Щоб уберегти себе і близьких від ризику зараження коронавирусною інфекцією, люди жадають отримати максимум інформації про недугу. Вони задаються питанням - чи є шанс передачі вірусу через воду? Наприклад - при купанні на пляжі, під час відвідування плавального басейну або вживанні неочищеної рідини з-під крана? Відповіді та роз'яснення детально викладені в огляді.

Ковід-19 у відкритих водоймах: міфи і реальні наукові обґрунтування

Опинившись у водному середовищі, збудник інфекції виявляє дивовижну здатність до виживання. Він залишається активним протягом декількох тижнів в річках, ставках і озерах за умови, що у водойми впадають стоки або каналізація. Для довідки - щоб заразитися, на літр води необхідна присутність однієї тисячі частинок вірусу. Для інфікування потрібні і інші умови:

  • • низька температура водойм;
  • • висока частка носіїв хвороби в регіоні;
  • • недостатній рівень споживання питної води серед населення.

Під ці критерії підходять лише деякі країни. У групі ризику за оцінками дослідників знаходиться Іспанія, Королівство Марокко. У цих країнах на літр води з прісних водойм доводиться до п'яти тисяч вірусних частинок. У Канаді, Австралії, Росії та Україні ризик заразитися на пляжі незначний. Однак запобіжні заходи важливі. Прийняття сонячних ванн повинно відбуватися на відокремленій території далеко від скупчення людей.

Інфікування в закритих водоймах

З початком карантину під забороною нарівні з кінотеатрами та кафе виявилися і громадські басейни. Однак зараз вчені прийшли до висновку, що в закритих водоймах такого типу вірус не виживає. При хлоруванні і озонуванні відбувається процес його інактивації. Однак не варто безтурботно купувати абонемент і насолоджуватися плаванням. Якщо на сусідній доріжці буде хворий плавець - шанс підхопити коронавірус великий. Тому про соціальну дистанцію в півтора метра варто пам'ятати, і намагатися дотримуватися її завжди.

Також корисно дотримуватися і інших рекомендацій ВООЗ:

  1. Особиста гігієна
    Неприпустимо користуватися чужими рушниками, мочалками, капцями.
  2. Антисептичні засоби
    Для рук потрібно мати з собою флакончик з антисептиком на спиртовій основі.
  3. Свій посуд
    Не можна пити з однієї чашки з іншими людьми.

Зараження через питну воду з магістральних трубопроводів

Вірус передається контактним побутовим шляхом і повітряно-крапельним способом - від хворої людини до здорової. Вода з центрального водопроводу піддається ретельній обробці, тому немає серйозних підстав турбуватися про ризик зараження. Але щоб посилити імунітет, знайти хороше самопочуття і міцне здоров'я, варто віддати перевагу очищеній рідині з артезіанських джерел, яку доставляють додому або в офіс в бутлях для диспенсерів і помп співробітники «Скандинавії». Вона містить корисні мінеральні сполуки, але при цьому повністю очищається від хлору, солей важких металів та інших токсичних речовин і елементів, які накопичуючись в тканинах організму, запускають патологічні процеси.

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською