Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

Чи можна дітям пити мінеральну газовану воду

Про благотворний вплив пиття мінеральної води на організм знають всі: адже така вода допомагає поповнити запаси мінералів, необхідних для його здорового функціонування. Однак коли мова йде про дитяче харчування, тут вже все не так однозначно. У цій статті мова йтиме про те, чи можна давати наймолодшим членам сім'ї мінеральну газовану воду, якщо так - то яку, з якого віку починати і яка її кількість буде корисною.

Чи дозволена мінеральна вода в раціоні дитини?

Відповідь - так, «мінералку» можна давати малюкові, але з оглядкою на певні умови. По-перше - вік чада. Краще відмовитися від мінеральної води в раціоні дітей віком до 1 року. У цей час активно розвиваються всі системи організму, а надмірна мінералізація може спровокувати посилену роботу нирок. Всі необхідні мікроелементи в цей час новонароджені і немовлята отримують з материнського молока / його замінників і від 17 тижнів - додатково з прикорму. За виконання 1 року можна вносити в його раціон столову мінеральну воду з невеликою концентрацією мікроелементів. Треба пам'ятати, що для приготування їжі вона не підходить, оскільки при нагріванні мінерали йдуть в осад.

Чи не зашкодить газована вода малюкові?

Варто віддавати перевагу негазованим варіантам. Незважаючи на те, що деякі дітлахи в захваті від відчуття «бульбашок» у роті, вуглекислий газ може викликати відрижку і повернення невеликої кількості вмісту шлунку в стравохід. «Газована вода» протипоказана і тим, хто схильний до підвищеної кислотності в шлунку - це однаково стосується і дітей, і дорослих. Іноді вуглекислий газ стає причиною здуття, кольок і хворобливих відчуттів. Тому якщо у сина або дочки є схильність до подібних проблем, «газовану воду» слід виключити. Розумно давати газовану мінеральну воду з 6 - 7 років - в цей період організм вже досить сформований, щоб СО2 не був стресовим фактором для самопочуття.

Яку мінеральну воду доцільно вибирати для дітей?

Завжди потрібно звертати увагу на інформацію, перераховану на етикетці пляшки. Там написано, газована вода і наскільки (слабо, середньо або сильно газована), які речовини в ній містяться і в яких кількостях. Крім того, виробники вказують і тип води. так:

  • • Столова негазована вода - хороший вибір для чада до однорічного віку.
  • • Для діток від 6 років вже дозволена столова вода з газом, якщо немає обмежень у вигляді захворювань шлунково-кишкового тракту.
  • • Лікувально-столова і лікувальна «мінералка» допускається в меню дитини тільки від 6 років і за рекомендацією лікаря.

Ще один фактор, який обов'язково враховувати - смакові характеристики. Вони не повинні викликати відторгнення у малюка. Зазвичай солонуватий або солодкуватий присмак - причина того, що дитина відмовляється пити.

Чи може мінеральна вода замінити звичайну питну воду в дитячому раціоні?

Основу для заповнення водного балансу повинна становити звичайна питна вода. Незважаючи на те, що столові варіанти містять мало мікроелементів, і тому не зашкодять при повсякденному споживанні, дитина навряд чи захоче пити тільки воду. А для приготування чаю, какао або гарячого шоколаду столова «мінералка» не підходить, через утворення осаду при нагріванні і можливий вплив на смак приготованого напою. Вірним рішенням буде встановити вдома кулер настільний з питною водою, а мінеральну столову воду в пляшках при бажанні брати з собою на прогулянки з маленьким непосидою, тим більше що при активному проведенні часу вона відмінно втамовує спрагу.

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською