Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

Чи можна бутильовану воду використовувати в акваріумі?

Рідина, що заливається в акваріум, поза всяким сумнівом, залишається головним компонентом для забезпечення життєдіяльності ваших улюблених рибок та інших мешканців водного царства. Щоб не нашкодити таким крихким істотам, дуже важливо правильно підібрати необхідний склад з оптимальними характеристиками щодо вмісту потрібних хімічних елементів.

Від того, як ретельно буде обрана вода для акваріума, залежить продовження життя домашніх рибок та стан здоров'я. Необхідний біологічний баланс можна створити, знаючи стандарти, яким повинен відповідати вміст акваріума.

Перш ніж відповісти на запитання, чи можна заливати бутильовану воду, буде корисно ознайомитися з характеристиками та придатністю інших варіантів води для акваріумів.

 

Вода з-під крану

У цьому випадку спостерігається найбільше розбіжностей серед акваріумістів. Багато хто пояснює допустимість та зручність даного способу збереженням необхідних для розвитку рибок мікроорганізмів. Крім того, вода з-під крану залишається найдешевшою і доступною водою.

Але навіть після тривалого періоду відстою не вдасться позбутися підвищених показників жорсткості, що є абсолютно неприйнятним для більшості видів риб.

 

Кип'ячена вода

Навряд чи повна відсутність мікроорганізмів внаслідок термічної обробки може переважити відчутні мінуси цього варіанта:

- у ході нагрівання знищуються абсолютно всі корисні компоненти, що негативно позначається на утворенні імунітету у вихованців акваріума;

- жорсткість опускається нижче за норму;

- немає умов нормального розвитку водоростей в резервуарі.

Особливо чітко всі перелічені мінуси виявляються в акваріумах великого обсягу.

 

Фільтрована вода

Рідина, що пройшла крізь такий спосіб очищення, зазвичай характеризується як абсолютно марна через видалення фільтрами всіх корисних мікроелементів.

 

Дистильована

Як не парадоксально, але використовувати цю рідину категорично не рекомендується саме через її надмірну стерильність. У подібному середовищі всі види мешканців акваріума просто не виживають.

 

Дощова вода

Склад багато в чому схожий на рідину, яку піддали процесу дистиляції. Застосування допускається лише у форматі невеликої добавки зниження рівня жорсткості в резервуарі.

 

Як правильно використовувати бутільовану воду в акваріумах?

Тільки придбання цього варіанта рідини вирішує проблему правильної заміни або доливання вмісту акваріуму. Адже Ви зможете підібрати ідеальний за балансом склад, який відповідає нормам повноцінної життєдіяльності та розвитку рибок.

Але спочатку слід дуже уважно визначитися зі стандартними параметрами за такими критеріями:

- процентний вміст нітритів та нітратів;

- кількість аміачних сполук та амонію;

- загальна жорсткість – GH;

- кислотність за шкалою pH.

Для різних порід риб є свої норми за характеристиками загальної жорсткості. Наприклад, гуппі найбільш комфортно почуваються серед з показниками в 3 одиниці, в такій же відносно м'якій воді відмінно розмножуються, ростуть і мають привабливу луску кардинали, симпатичні родостомуси, тетри.

Підвищена жорсткість необхідна для ракоподібних, креветок, мідій, крабів, що зумовлено потребою нарощування панцирної оболонки. Такі ж умови потрібні і для барбусів, гарних райдужниць та циклідів.

Щоразу, коли Ви повністю або частково змінюєте воду, потрібно протестувати склад на жорсткість спеціальними індикаторами, крапельними тестерами чи смужками експрес-аналізу.

Зверніть увагу! Настільки делікатна екосистема не може нормально функціонувати з водою, очищеною за технологією застосування зворотного осмосу!

 

Підготовка води

Стан водного середовища залежить від правильно виконаного підготовчого процесу. Крім вибору води відповідної марки, потрібно провести певні роботи з акваріумом:

  1. Ретельно вимити резервуар з наступним протиранням скла ганчіркою або м'якою губкою.
  2. Акуратно укласти шар обробленого відповідними речовинами ґрунту.
  3. Перевірити характеристики твердості рідини.

Якщо складеться ситуація із труднощами щодо вибору води для певної унікальної екосистеми, потрібно діяти за такою схемою:

- виявлена підвищена жорсткість приводиться в норму спеціальними реагентами з пом'якшувальними властивостями. За допомогою подібних елементів досить легко досягти зниження рівня концентрації різних речовин;

- ретельно дозуються обсяги добавки до ємності нової порції води. Важливо дотримуватись при змішуванні з вже наявною водою необхідні пропорції.

- не потрібно наражати рибок на небезпеку стресу. Для цього рідини краще дати відстоятись деякий час, а також перевірити параметри температури;

- іноді виникає необхідність додавання деякої кількості дистиляту для зниження концентрації сульфатів.

Бажано застосовувати ту саму марку бутильованої води постійно. Це забезпечує постійну підтримку потрібного та звичного для рибок балансу за вмістом у рідині нітратів, параметрами жорсткості та кислотності.

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською