Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

Чи можна брати у літак питну воду?

Люди, які планують переліт літаком, стикаються з такою проблемою - перед посадкою у них вилучають воду для пиття та інші рідини. Чому це відбувається? Небагатьом відомо, що заборона на транспортування води на лайнерах - це не забаганка, а захід безпеки. Правила контролюються міжнародним регламентом щодо правил провезення різних рідин у літаку. Щоб не зіткнутися з конфузом під час посадки, пропонуємо заздалегідь розібратися з цим питанням і зрозуміти, чи можна взяти воду на борт і чи варто це робити.

 

Скільки води можна взяти із собою у літак?

 

У регламенті кожної авіакомпанії є суворі правила, що контролюють перевезення рідин у ручній поклажі. Щоб не зіткнутися з неприємною ситуацією під час посадки, потрібно знати 3 головні норми:

• На літак можна пронести рідини, що упаковані в тару до 100 мл. При цьому загальний обсяг має становити не більше 1 літра. Тару потрібно надійно закрити та помістити у zip-пакет.

• Заборонено проносити власну їжу та напої в салон літака будь-яким способом: у руках, сумочці, ручній поклажі.

• Будь-які напої (включаючи воду) з Duty Free можна брати на борт за умови цілісності упаковки. При цьому обсяг тари не обмежується.

Важливо забезпечити вільний доступ до рідин, адже співробітники авіакомпанії мають право перевірити вміст вашої ручної поклажі. Також враховуйте, що тара має бути номіналом до 100 мл. Навіть якщо ємність об'ємом 150 мл буде наповнена наполовину, при огляді її можуть вилучити.

Яку воду можна взяти у літак?

Заборона поширюється на всі види рідин, але тут є виняток. Якщо ви летите з маленькою дитиною, то співробітники авіакомпанії можуть дозволити пронести на борт 1-2 пляшки води номіналом 0,5 літра. Батьки часто запасаються дитячим харчуванням та водою, щоб переліт з малюком був комфортним.

Також, теоретично, ви можете розлити літр води в тару номіналом 100 мл і пронести її у літак. Але доцільність такої дії залишається під великим питанням: це незручно та непрактично.

 

Скільки рідини можна провозити у багажі?

 

Регламентом авіакомпаній не забороняється класти до багажу воду та інші рідини. Єдина умова: загальний обсяг не повинен бути більшим за допустимі норми ваги. Наприклад, якщо в компанії діє ліміт у 20 кг, то сумарна вага рідини, що транспортується разом із самим багажем, не повинна перевищувати 20 кг.

Хоча навряд чи комусь потрібно буде перевозити такий обсяг води в літаку. Іноді пасажири хочуть привезти близьким закордонну лікувальну воду чи напої для вживання в аеропорту. Такі дії не заборонені, і ви легко зможете перевезти у багажі кілька пляшок води.

 

Чому не можна брати із собою воду в літак?

 

Суворі правила транспортування в авіалайнері води та інших рідин були сформовані у 2006 році. Тоді було знешкоджено велике терористичне угруповання, яке планувало вчинити теракт із використанням рідкої вибухівки. Планувався підрив понад 20 авіалайнерів. Вода є відмінним розчинником, завдяки чому зловмисники часто перевозять у ній:

• отрути різного походження;

• реагенти, які використовуються для приготування вибухонебезпечної суміші;

• легкозаймисті речовини.

Експерти стверджують, що вибухівка з водою номіналом до 1 літра не може заподіяти великої пожежі - протипожежна система лайнера легко впорається з локальним загорянням. Саме тому на борт літака забороняється брати рідини загальним обсягом більше за літр.

Слід зазначити, що потреби у питній воді на борту лайнера у вас не виникне. На літаку регулярно пропонують різні напої, завдяки чому переліт буде комфортним і вам не доведеться брати з собою власну тару.

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською