Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

Чи корисно пити воду натщесерце вранці?

Багато хто знає, що ранок слід починати зі склянки води. Користь від такої звички дійсно є. Але чому воду слід пити саме натщесерце? Існує кілька причин.

Стакан води вранці - відмінне самопочуття на цілий день

Незважаючи на те, що не існує однозначних медичних показань, що підтверджують необхідність починати пити воду на голодний шлунок, все-таки цю звичку слід взяти на озброєння.

Перш за все тому, що пиття відразу після пробудження бадьорить не гірше кави. Справа в тому, що чиста вода містить кисень, який розноситься по крові, наповнюючи людину енергією. Якщо вам складно прокидатися вранці, то склянка води натщесерце - перевірений засіб підбадьоритися без грама кофеїну.

Також, пиття води натще запускає ШКТ, стимулюючи травлення. Це дозволить вам в більшій мірі насолодитися сніданком, так як у вас з'явиться апетит, навіть якщо раніше його не було вранці.

Але для того, щоб отримати максимум користі від цієї звички, слід пити воду правильно:

  • • По-перше, вона повинна бути кімнатної температури. Вода з холодильника надовго залишиться в шлунку, сповільнюючи травлення, а кімнатна відразу ж включиться в метаболічні процеси. Гарячу воду не слід пити з тієї ж причини, що і холодну: організму знадобиться час, щоб охолодити її до температури тіла, через що вона на деякий час залишиться в шлунку.
  • • По-друге, стакан не повинен бути занадто великим. Оптимальний обсяг - 200-300 мл. Якщо випити більше, то можна відчути важкість у шлунку. Якщо зробити лише кілька ковтків, то ви просто вгамуєте спрагу, але не «запустите» обмін речовин.
  • • І останнє, не слід захоплюватися добавками, на зразок лимона і меду. Нейтральний склад чистої води не впливає на шлунково-кишкову середу, на відміну від кислого лимона або солодкого меду. Тим більше не додавайте нічого в воду, якщо у вас гастрит або інші проблеми шлунково-кишкового тракту. З тієї ж причини натщесерце не рекомендується газована або мінеральна вода. А ізотонічні напої і зовсім можуть нашкодити, якщо їх пити на голодний шлунок.

Підсумовуємо: вранці слід пити чисту воду кімнатної температури в розмірі не більше 300 мл, тільки так можна отримати максимум користі від пиття натщесерце.

Чому вода без добавок - кращий вибір?

Всупереч поширеним рекомендаціям, натщесерце слід пити звичайну столову воду без лимона, меду та інших добавок. Цьому є кілька причин:

Лимон, найбільш популярна добавка, збільшує кислотність шлункового соку, що може викликати печію, печіння, посилюючи хронічний гастрит або провокуючи його появу. Навіть здоровим людям не слід пити кислі напої натщесерце, а тим більше, якщо є проблеми зі шлунково-кишковим трактом.

Друга поширена добавка - мед. Багатий глюкозою мед миттєво піднімає цукор в крові, що стимулює вироблення інсуліну ще до сніданку. І це - прямий шлях до виникнення діабету другого типу. А якщо після склянки води з медом сьогодні не поснідати, то через півгодини-годину вас чекає різке зниження цукру в крові, що призведе до зниження тиску і сильної слабкості, що навряд чи позитивно вплине на працездатності. Тому напої з медом і цукром слід приймати після їжі, але ні в якому разі не натщесерце.

До інших добавок відносяться: скибочки огірка (нейтральна і, в цілому, марна добавка), ягоди (шкідливо через фруктозу), скибочки апельсина або грейпфрута (нічого корисного через цукор і кислоту).

При цьому протягом дня добавки не шкідливі, але після пробудження слід віддати перевагу звичайній чистій воді.

Якщо шукаєте якісну столову воду на кожен день, то зверніть увагу на продукцію ТМ «Скандинавія». Вода марки за складом наближена до гірських джерел, що робить її неймовірно корисною для здоров'я людини.

«Скандинавія» - починайте день з правильною води!

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською