Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

Через скільки після і до їжі можна пити воду?

Проста процедура вживання води насправді вимагає розуміння всіх нюансів правильного прийому рідини у плані часу пиття, обсягу та його впливу на якість процесу засвоєння їжі нашим організмом. Багатьом із нас важливо отримати відповідь на запитання – чи слід запивати їжу, які особливості пиття перед їжею, що відбувається з внутрішніми органами за різних підходів?

 

Чи корисно вживати воду перед їдою?

Майже завжди ми ігноруємо думку експертів про шкоду пиття в момент вживання їжі. Але зараз з'явилися думки фахівців про те, що це не так вже й небезпечно для організму. Спробуємо разом розібратися в такій делікатній та важливій для здоров'я сфері.

Насамперед, виходитимемо з того, що нормальне функціонування органів травлення неможливе без наявності в організмі певної кількості рідини. Сам процес переробки їжі базується на циклах всмоктування і виведення води різними органами, що періодично повторюються.

Якщо деякий час користуватися виключно сухою їжею, настане критичний момент відбору рідини зі слизової оболонки ротової порожнини та стінок кишечника. Це може призвести до таких негативних наслідків, як відбір рідинної складової з крові з перетворенням її на більш в'язку і густу субстанцію. Практично відразу набагато підвищується ризик закупорки судин і ймовірність інсульту.

При всій різноманітності думок є один спільний знаменник у рекомендаціях дієтологів та гастроентерологів – 200 мл трохи підігрітої води перед їжею потрібно вжити за 30-40 хвилин перед трапезою. Таким методом Ви значно покращите процес перетравлення і зможете насититися меншою за обсягами та калорійністю порцією.

Не слід остерігатися можливого розведення шлункового соку. Адже воді не властиво змішуватися з соляною кислотою, що є в шлунку. Реальна зміна параметрів pH може спостерігатись після вживання 4 літрів рідини, що навряд чи реально здійснити на практиці.

 

Вживання води під час їжі

Провідні фізіологи практично одностайні у думці, що питво у великих обсягах у процесі їжі небажане і навіть небезпечне для здоров'я. Причини такого висновку пояснюються такими моментами:

- при багаторазових ковтках у кишечник та шлунок потрапляє багато повітря, що викликає неприємне здуття у зоні кишечника;

- прискорене проковтування значно знижує якість пережовування. Погано перероблені великі шматки перетравлюються дуже довго, що в свою чергу може сприяти бродінню залишків продуктів у кишечнику та сильним запорам. На ґрунті подібних явищ часто спостерігається розвиток гастритів;

- свої негативні наслідки має пиття холодної води. Шлунок відповідає на це появою спазмів;

- у процесі прийому їжі і відразу після закінчення їжі вживати рідину небажано людям, які вже мають діагностовані проблеми з травленням.

Варто також враховувати, що сама процедура вживання їжі стимулює рясне виділення слини, яка дуже важлива для нормального травлення. Тому мінімальний випитий об'єм рідини сприяє прискореній переробці за рахунок інтенсивнішого скорочення шлунка.

Сік і слина краще виконають роботу зі знищення шкідливих для організму бактерій і швидко перенаправлять перероблену масу у тонкий відділ кишечника. Але ніколи не пийте багато води – лише мінімальна кількість і у теплому вигляді! Якщо нехтувати подібними правилами і наповнювати шлунок під час їжі значною кількістю рідини, завжди існує загроза ненормального вироблення соку та жовчі з погіршенням швидкості травлення.

Варто пам'ятати про те, що уповільнене засвоєння їжі супроводжується низкою негативних моментів:

- не встигають вироблятися у потрібній кількості ферменти, необхідні засвоєння продуктів;

- незалежно від раціону харчування відбувається накопичення токсичних елементів у організмі;

- газовані напої висушують слину та не дають повноцінно оброблятися їжі.

 

Як правильно пити воду після їди?

Часовий проміжок насамперед визначається видом їжі, яка потрапила до шлунка. Значна кількість рідини відразу ж після завершення їжі майже завжди приносить тільки шкоду. У крайньому випадку, запити їжу можна невеликою філіжанкою кави.

Питну воду у більшому обсязі можна вживати так:

  1. Достатньо почекати 30 хвилин після меню з овочів та фруктів.
  2. Бажано почекати 2 години, якщо раціон включав каші та м'ясо.
  3. Після білкових продуктів час до прийому пиття має становити близько 4-х годин.

Якщо дотримуватися правильного та збалансованого режиму харчування, відчуття спраги здебільшого відсутнє.

 

Поради з пиття при різних варіантах кислотності

Для людей із підвищеним показником рекомендуються такі варіанти пиття:

- Ідеальний спосіб - вживання теплої води приблизно за годину до їжі;

- можна трохи поласувати кавою з додаванням молока;

- перевагу віддавати зеленому, а чи не чорному чаю.

 

При знижених властивостях краще використовувати:

- мінеральну артезіанську воду з мінімальною добавкою натурального соку лимона чи журавлини;

- пити рідину не менше ніж за годину після завершення їжі.

 

Резюмуючи всю викладену інформацію, робимо короткі висновки:

  1. Захист від потенційного зневоднення та оптимізація процесу травлення досягаються прийомом рідини перед вживанням їжі приблизно за 30 хвилин.
  2. Найкраще перетравити продукти допоможе пиття під час їжі тільки невеликого об'єму теплої води.
  3. Після завершення сніданку, обіду або вечері, залежно від типу їжі, має пройти від півгодини до двох годин.

Всі ці рекомендації стосуються чистої води, а від газованої, солодких та алкогольних напоїв краще взагалі відмовитись.

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською