Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

Як утилізувати старий кулер для води і чому його не можна викинути у сміття

Кулер - це один із типів сучасних технологій, що може значно покращити життя людини та підвищити його комфорт. Багато хто використовує охолоджувачі кулери вдома та в офісах, оскільки ці пристрої дуже зручні та практичні. Але чи знаєте ви, що робити, якщо кулер зламаний, і ви вирішили його замінити? Мало хто враховує той факт, що викидати таку техніку суворо заборонено. У нашій статті ми розповімо вам, що робити з кулером, який не підлягає ремонту і чому ви не можете просто викинути його на сміттєзвалище.

 

Чому непрацюючий кулер заборонено викидати?

 

Більшість сучасного обладнання має перекреслену відмітку сміттєвого резервуара на корпусі або упаковці. Саме це вказує, що у цей продукт не може бути утилізований, просто кинувши його на смітник. Ті ж іконки можна знайти на звичайних акумуляторах. Вони містять багато речей, небезпечних для навколишнього середовища, в тому числі:

  • - кадмій;
  • - свинець;
  • - нікель;
  • - літій.

 

 Під час використання ці компоненти не можуть вирватися назовні, тому продукт не представляє загрози. Але коли він потрапляє у сміття та піддається корозії, процес розпаду починається і всі небезпечні речовини потрапляють у ґрунт, ґрунтові води, повітря. Це згубно впливає на екологію планети, а отже, на життя людства.

 

Відповідальність за викинуте у сміття обладнання

 

Відповідно до статті 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, викидання до сміття техніки та інших предметів, які можуть завдати шкоди екосистемі, заборонено. У разі порушення людині загрожує штрафом від 340 до 850 гривень. Ця стаття також забороняє спалювати побутові прилади в місцях, не призначених для цього. У випадку такого порушення штраф може бути більшим. Як не завдати шкоди екології та уникнути штрафів, передбачених законодавством України?

 

Як правильно утилізувати старі кулери?

 

Напольні та настільні кулери, як і будь-яке інше обладнання, можуть бути небезпечними для навколишнього середовища. Ось чому не треба нехтувати правилами їх утилізації. Ви можете позбутися від старого, не працюючого кулера одним з наступних варіантів:

  • - Вивезти обладнання самостійно до спеціальних приймальних центрів (деякі самостійно заберуть старий кулер з вашого будинку);
  • - Скористатися послугами фірм, які спеціалізуються на вивозі старого непрацюючого обладнання.

 

Другий варіант коштуватиме дорожче, тому що вам доведеться заплатити за забезпечення автомобілів, переїздів та безпосередньо утилізації обладнання. Перший варіант безкоштовний, і він дозволить дати вашому кулеру "нове життя". Баки для холодної та гарячої води, решітка радіатора та корпус можуть бути придатні для вторинної переробки та виробництва інших продуктів. Шкідливі метали, пластик і гума будуть утилізовані відповідно до стандартів законодавства, так що токсичні речовини з них не потраплять у навколишнє середовище.

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською