Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

Все про воду для новонароджених

Молоді матері після народження дитини стикаються з величезною кількістю питань, але одні з найпоширеніших стосуються звичайної води. ВОЗ рекомендує не давати води немовлятам до 6 місяців, але багато педіатрів все ще рекомендують вводити воду в раціон новонароджених. Ми спробуємо розібратися, чи варто довати воду новонародженому, і якщо так, то яку саме.

 

Чи варто допоювати дитину?

 

Молоко матері замінює дитині пиття та їжу, оскільки, крім різних поживних речовин та ферментів, в ньому достатньо води. Жіноче тіло унікальне, адже воно здатне адаптуватися до потреб дитини. У разі відсутності води в тілі дитини вона почне частіше вимагати годування. Завдяки цьому переднє молоко з меншим насиченням потрапить у тіло дитини. Саме цей вид молока має високий вміст води, достатній для вгамування спраги та стабілізації балансу електроліту.

Враховуючи описані вище фактори, дитині не треба давати воду до трьох-чотирьох місяців. Але у разі потреби лікар може рекомендувати допоювати дитину - наприклад, при хворобі або зневодненні. Дитині старше чотирьох місяців можна додати воду, але до цього бажано проконсультуватися з педіатром. Багато матерів бояться, що через це дитина відмовиться від грудей, але у цьому віці ці ризики вже мінімальні.

Ви повинні розуміти, що відсутність рідини для дитини катастрофічно небезпечна. Через прискорений метаболізм вода з тіла виводиться набагато швидше, тому ризики зневоднення значно вищі, ніж у дорослих. Все, що вам потрібно - це вивчити рекомендації та зрозуміти, яка вода буде максимально безпечною для вашої дитини.

 

Вода для новонароджених з грудним та штучним годуванням

 

Якщо ваша дитина має грудне годування, немає необхідності давати йому воду принаймні перші чотири місяці, якщо інше не рекомендується вашим педіатром. Після цього віку ви можете ввести в раціон невелику кількість води (близько 30-100 мл, залежно від потреб дитини). Ось кілька порад щодо того, як дати дитині питну воду при грудному вигодовуванні:

  • - Запропонуйте воду між годуваннями, а не до або після них.
  • - Давайте воду з чайної ложки, оскільки в майбутньому це спростить введення додаткових продуктів.
  • - Якщо дитина захоче пити, вона буде пити запропоновану воду самостійно, не варто змушувати її.
  • - Загальний об'єм рідини не повинен перевищувати 100 мл на 1 кг ваги (вода - близько 30-70 мл).

 

Але якщо ви годуєте новонародженого сумішами, ви можете почати давати воду відразу. У суміші є більше білків, і це не може повністю задовольнити спрагу. Ось чому рекомендується надати дитині трохи води після годування сумішами. Відсутність рідини під час штучного годування може проявлятися запором у дитини.

І з введенням годування в дієту вода стає необхідною. Щоденна норма для шестимісячної дитини становить близько 100 мілілітрів води.

 

Яку воду для новонароджених обрати?

 

Якщо ви не хочете завдати шкоди дитині, вводячи воду в її раціон, уважно вивчіть питання рекомендованої води для новонароджених. Багато батьків помиляються, вважаючи, що кип'ячена вода абсолютно безпечна для дитини. Але насправді це не так, оскільки при кип'ятінні вбивається лише частина небезпечних бактерій, але небезпечні домішки не фільтруються.

Більш прийнятним варіантом є використання відфільтрованої води, яку можна отримати, встановивши фільтри на проточну воду в будинку. У цьому випадку важливо вибрати фільтри високої якості, які можуть очистити воду до потрібного стану.

Артезіанська вода буде хорошим варіантом для новонароджених. Вона містить необхідну кількість корисних мікроелементів, які будуть насичувати тіло дитини.

Найкращий варіант - це спеціалізована пляшкова вода для новонароджених, яку ви можете придбати в аптеках та магазинах. Але цей варіант має деякі недоліки:

  • - після відкриття вода має обмежений термін зберігання;
  • - доцільно використовувати холодильник для зберігання;
  • - висока вартість.

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською