Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

Як зробити дистильовану воду?

Методика дистиляції рідин добре вивчена, очищення відбувається у промисловому та лабораторному середовищі. У першому випадку вона називається дистиляцією, а в другому – бідистиляцією. Бідистиліція – це подвійне очищення, відповідно можна отримати більш якісну воду. У ній не буде домішок, солей, мінеральних сполук та органічних речовин. Висока очистка води потрібна не тільки для промислового використання, а й для повсякденного використання у побуті. Кожна людина здатна виробляти невелику кількість очищеної води. Існує кілька способів виготовлення водного дистиляту поза лабораторіями, а найпоширеніші перераховані нижче.

 

Випарювання

 

Перед процесом очищення вода повинна заздалегідь відстоятися, для цього її необхідно налити в глибоку ємність і не накривати. З води почне випаровуватися хлор, а металеві домішки осядуть у нижній частині посуду. Потім можна приступати до процесу кип'ятіння. Наполовину заповнена рідиною, що відстоялася, ємність поміщається на вогонь. У воду необхідно помістити решітку. Вона буде в якості підставки для посуду, що збиратиме краплі конденсату. Відстояна рідина закривається кришкою, яку краще вибирати конусоподібної форми, щоб конденсат, що утворюється при випаровуванні води, потрапляв у підготовлений посуд. Для більш швидкого утворення конденсату можна помістити на кришку лід. Після такого процесу виходить очищена вода, придатна для вживання. Замість ємності може застосовуватися звичайний чайник. Він наповнюється рідиною та нагрівається до кипіння. На носик чайника одягається шланг і опускається в ємність, стінки якої повинні торкатися охолодженої води. Слід враховувати витрати на газ або електроенергію, купівлю тари та власні трудовитрати, перш ніж приймати рішення про використання такого способу.

 

Заморожування

 

Метод заморожування дозволяє прибрати з води непотрібні домішки та досягти бажаної чистоти. Зараз цей спосіб очищення доступний кожному, тому що для його застосування потрібна лише звичайна морозильна камера. Придатний за розмірами посуд, заповнюється рідиною (яка обов'язково повинна відстоятися) і розміщується в холодильнику. Коли частина рідини замерзне (приблизно одна друга об'єму) слід вилити воду, що залишилася в рідкому стані, оскільки вона містить небажані домішки. А заморожена частина рідини повинна розтанути при температурі до 25 °С. Заморожена вода має відмінну від рідкої води структуру і може бути використана для побутових і технічних потреб після відтавання. Така вода не має обмежень за терміном придатності, але для збереження якості необхідно зберігати її в герметичній ємності, у прохолодному темному місці. Однак слід зауважити, що ступінь ефективності цього значно нижчий, ніж її виробництво в промислових умовах. Тому перед використанням такої води варто врахувати цей факт.

 

Природний метод очищення

 

Дощова вода є продуктом вже очищеним самою природою. Якщо збирати її за містом, у місцевості з гарною екологічною ситуацією, вона може використовуватися в питних цілях без попереднього очищення. Щоб зібрати дощові краплі, необхідно встановити чисті ємності на відкритій ділянці під час випадання опадів. Після заповнення ємностей вода переливається в чистий посуд для зберігання. У зимову пору року таку воду отримують шляхом збору опадів у вигляді снігу в чисті ємності з подальшим відтаванням. Сніг також має бути зібраний тільки на екологічно чистих ділянках, далеко від міста, щоб уникнути забруднення. Описані методи виробництва водного дистиляту в побутових умовах є найпоширенішими, проте такі методи очищення не гарантують абсолютної чистоти, якої можна досягти в лабораторних умовах. Та й постійне вживання надмірно очищеної води не принесе користі організму людини. Довгострокове вживання очищеної води може негативно впливати на організм людини, на її водно-сольовий баланс, функціонування кровоносної системи, здоров'я кісток та структури зубів. Собівартість виробництва очищеної води побутовим способом буде вищою, ніж купівля готової артезіанської води. Артезіанська вода має гарні смакові якості. Величезною перевагою артезіанської води є природна чистота і повна відсутність впливу людини на її склад, тому що вона видобувається з пластів, що залягають на глибині близько ста метрів. Завдяки природним процесам, така рідина вважається максимально захищеною від будь-яких видів зовнішніх забруднень і не потребує додаткового очищення. Це один із найбільш високоякісних та корисних варіантів води, який доступний на сьогоднішній день.

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською