Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

Скільки води потрібно пити людям похилого віку?

Скільки води повинні пити люди похилого віку?

Корекція способу життя - один з найефективніших інструментів в боротьбі зі старістю. Літнім людям важливо не тільки правильно харчуватися і регулярно навантажувати тіло помірною фізичною активністю. Запорукою профілактики вікових змін стане і грамотний питний режим.

Наслідки зневоднення в похилому віці

З роками нормальне функціонування всіх систем організму ставиться під питання. Метаболізм з катастрофічною швидкістю сповільнюється, судини втрачають еластичність і міцність, спостерігаються інші необоротні зміни. Знижується і кількість рідини в тканинах і клітинах. Дефіцит води призводить до збоїв в роботі нирок, супроводжується притупленим почуттям спраги. Якщо ігнорувати його, можна зіткнутися з серйозними наслідками зневоднення. В тому числі:

  • • блідість шкірних покривів тіла та обличчя;
  • • відсутність життєвого тонусу та енергії;
  • • постійна втома, апатія;
  • • запаморочення.

Людина може зіткнутися і з іншими проявами проблеми - рідкісні позиви до сечовипускання, холодний піт, тремор кінцівок, тахікардія.

Якщо дегідратація посилюється, наростають і небезпечні симптоми, які важко переносяться літніми людьми. З'являється висока температура, відзначаються розлади шлунково-кишкового тракту - діарея, блювота, закреп, різке зниження маси тіла. В організмі відбуваються зміни в хімічному балансі, які можуть бути причиною виникнення ішемії. Відсутність заходів по виправленню ситуації, що склалася призведе до летального результату.

Боротьба з дегідратацією: кроки до бадьорості і гарного самопочуття

Першим кроком є турбота про те, щоб в будинку завжди був запас очищеної якісної води. Наявність настільного кулера на кухні дозволить літнім людям дотримуватися міри споживання рідини, яка визначена Всесвітньою Організацією Охорони Здоров'я. Для жінок норма становить 2,2 літра, а для чоловіків в похилому віці - 2,9 літра.

Варто розуміти, що озвучені вище цифри є умовними. Їх коригують відповідно до індивідуальних особливостей організму літніх людей. Збільшити споживання води коштує в тому випадку, якщо є проблема ожиріння, людина приймає сильнодіючі лікарські препарати, що навантажують нирки і печінку, страждає хронічними недугами. У будь-якій ситуації норма води в день не повинна бути меншою 1,5 - 1,8 літра.

Який воді віддати перевагу?

Вода з-під крану - не найкращий вибір для людей, які піклуються про своє здоров'я. Вона містить в складі сторонні домішки. Солі металів, зважені частинки, патогенні мікроорганізми і діоксини можуть принести ще більшу шкоду, ніж зневоднення. Тому для втамування спраги, приготування різноманітних напоїв і кулінарних страв, варто використовувати очищену воду.

Добову норму бажано розділити на кілька порцій, і пити протягом дня. При наявності проблем з нирками і з серцем, більшу частину рідини вживають до обіду, щоб уникнути набряків. Виконання простих правил продовжить літнім людям якість життя, дозволить забути про черги під кабінетами лікарів і надасть можливість насолоджуватися кожним днем навіть у поважному віці!

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською