Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

Скільки води в людині

 

Надзвичайно важливий для забезпечення нормального функціонування нашого організму компонент – це, без жодних сумнівів, вода з її властивостями справжнього унікального каталізатора працездатності всіх органів. У кожній клітині людського тіла міститься велика кількість дорогоцінної вологи, яка становить значну частину загальної маси. Звичайно, що хочеться дізнатися, чи відповідає дійсності твердження про те, що ми на 85-90% складаємося з води. Зазначена цифра завжди сприймається з деякою недовірою. І такі сумніви мають під собою ґрунт, зміст насправді менший. А ось наскільки і від чого це залежить, спробуємо розібратися у нашій статті.

 

Відсотковий вміст води в людині

 

Існує тісний зв'язок між декількома факторами, що визначають кількість рідини в тілі людини. Аналізуючи кожен із критеріїв, можна скласти об'єктивне уявлення про обсяг рідини в організмі.

 

Вплив віку

 

Даний параметр відноситься до основного фактора відсоткового змісту і поступово знижується пропорційно до процесу дорослішання:

- у крихт, що з'явилися на світ, - це в середньому 90 відсотків;

- у три роки – 85%;

- у дітей 4-15 років - приблизно 77%;

- до 35-річного віку – 65%;

- людина старша 45 і до 50 років – 55 відсотків;

- після подолання позначки у 60 років планка знизиться до 40-50% з невеликими поправками у той чи інший бік.

 

Особливості внутрішніх органів

 

У різних органах кількісний показник води може суттєво відрізнятись. Цей фактор часто не враховується, проте він також впливає на вміст вологи в окремих ділянках тіла і в усьому організмі. У кістках є трохи більше 35 відсотків, тоді як мозок на 80 і більше відсотків складається з води. У міру старіння ці показники, звичайно, зазнають трансформації у бік зменшення.

 

Стан здоров'я

 

Немає винятків із такого правила, як втрата вологи за будь-яких видів захворювань. Наприклад, підвищена температура призводить до зневоднення. Тепер стає зрозумілим багатовікова рекомендація лікарів намагатися вживати якнайбільше рідини при хворобах. Особливо актуальною така порада буде для випадків із застудами та грипом. Тільки так можна досягти необхідного водного балансу, адже при його порушенні різко падає опірність організму, а хвороба проходить у складній формі. За даними досліджень низки медичних установ є прямий зв'язок між зневодненням та ризиком розвитку надзвичайно небезпечних хвороб. У відсотковому відношенні загроза зростає так:

- онкологія шлунково-кишкового тракту – до 30%;

- рак молочних залоз у жінок – у межах 50%;

- онкозахворювання сечового міхура – майже на 20%. Невелике зневоднення загрожує розвитком цих недуг. Зниження вологи, необхідної для організму, лише на 3% у рази підвищує появу онкології.

 

Скільки води потрібно вживати за добу?

 

Дуже складне питання, що потребує суто індивідуального підходу в кожному окремому випадку. Адже треба брати до уваги не лише перелічені вище критерії, а й такі моменти:

- спосіб життя людини;

- фізичні навантаження;

- вагу;

- специфіку професійної діяльності.

Цілком погоджуватися з тим, що нам потрібна питна вода в обсязі не менше 2 літрів на день, буде помилкою. Краще відштовхуватися від факту, що наш організм відноситься до систем, що самовідновлюються. У потрібний момент надійде сигнал відчуття спраги – це ідеальна підказка про необхідність поповнення водного балансу.

Для спрощення режиму прийому рідини дієтологами було створено універсальну формулу, завдяки якій можна досить точно розрахувати добову норму споживання – множимо масу свого тіла в кілограмах на об'єм 30 мілілітрів. Прикладом може бути людина з вагою 65 кг, для неї бажано споживання питної води близько 1,95 літра. Не варто нехтувати вимогами до якості води, що вживається. Вода з-під крана і прокип'ячена рідина швидше завдадуть шкоди, ніж користі. А ось насичена всіма необхідними мікроелементами артезіанська вода буде найправильнішим вибором.

 

Декілька порад щодо збереження водного балансу

 

Для початку ознайомимося з надзвичайно простою методикою для того, щоб знати – чи достатньо організму рідини чи ні. Робимо легкий щипок шкіри на зовнішній стороні долоні. При швидкому поверненні шкірного покриву на місце можна говорити про нормальний стан балансу. А ось уповільнення такого процесу та поява білих плям потребує негайного вживання деяких заходів. Саме поняття балансу означає повну ідентичність кількості рідини, що виділяється назовні і споживаної, для чого необхідно раціонально організувати режим споживання вологи.

Нестача надходження рідини та викликане цим зневоднення провокує велику в'язкість крові, критичну втрату м'язової маси та ваги, порушення стабільного надходження у тканини тіла кисню та постачання організму енергією. Надлишок пиття небезпечний збоями в роботі ШКТ, порушенням правильного ритму серцево-судинної системи, підвищеним навантаженням на нирки. Якісна питна вода за продуманої схеми добового споживання допоможе уникнути багатьох проблем зі здоров'ям. Дбайливо ставтеся до свого організму, а він відповість вам почуттям легкості в тілі, припливом енергії, відмінною працездатністю та гарним настроєм!

 

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською