Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

Скільки та як пити каву? Тонка грань між користю та шкодою

Кава дуже популярний напій у різних регіонах світу. Доросла людина в середньому випиває близько 500 чашок кави на рік, але довкола питання користі та шкоди цього напою точаться активні суперечки. Одні стверджують, що пити каву – шкідливо, інші – що цей напій несе користь для організму. Обидва судження вірні, адже кава може бути і корисною, і шкідливою - залежно від того, як і скільки ви будете її пити. Пропонуємо розібратися, як виключити ризики та пити будь-які кавові напої, не ризикуючи своїм здоров'ям.

 

Як кава впливає на організм людини?

 

Вживання натуральної кави підвищує активність нервової системи, розширює судини та активізує мозкову діяльність. Напій здатний надати вам бадьорості та сил, тому багато хто п'є його вранці, щоб залишатися бадьорими весь день. Слід зазначити, що кава здатна впливати на різні органи людини:

 

1. На печінку. Багато хто дивується цьому факту, але кофеїн здатний відновлювати клітини печінки. Помірне щоденне вживання кави дозволяє зменшити ризик таких небезпечних хвороб як цироз, рак та гепатоз.

2. На нирки. А ось на нирки кофеїн здатний негативно впливати. Якщо ви п'єте більше 2-3 чашок на день - вам загрожує утворення каменів, а також втрата таких необхідних елементів як кальцій, магній, калій та інші.

3. На серце. Багато хто говорить про шкоду кави для серця та судин, але вже доведено, що за відсутності серйозних проблем із цим органом та вживання кофеїну в помірних кількостях – жодної загрози для серця та судин немає.

 

Кофеїн сам по собі не несе загрози, але за наявності у вас серйозних захворювань або надмірного вживання може бути небезпечним.

 

Користь та властивості кофеїну

 

Властивості кофеїну відомі людству вже давно – саме вони є головною причиною популярності цього продукту. Щодня вживаючи каву в помірній кількості, ви зможете оцінити її численні переваги та властивості:

 

1. Стимуляція нервової системи. Усього 1-2 чашки кави на день - і вашу втому як рукою зніме. Кофеїн покращує настрій, підвищує енергійність та когнітивні функції.

2. Поліпшення фізичної активності. Кавові напої рекомендовані тим, хто займається спортом – вони підвищують фізичну активність на 10-15%.

3. Спалювання жиру. Кофеїн значно прискорює метаболізм, що дозволяє у рази швидше спалити зайвий жир.

4. Зменшення ризику хвороби Альцгеймера. Кофеїн зменшує ризик появи хвороби Альцгеймера на 70%!

 

Також кава здатна зменшувати ризик виникнення цукрового діабету, вона позитивно впливає на стан печінки та сексуальне бажання.

 

Шкода кофеїну

 

Але кофеїн може завдати шкоди організму - якщо пити його занадто багато. Надмірне вживання кофеїну здатне викликати низку негативних наслідків:

 

  • порушення у роботі нирок;
  • дратівливість;
  • підвищена тривожність;
  • розлади та болі в шлунку;
  • головний біль та запаморочення;
  • часте серцебиття;
  • безсоння.

 

Відомі навіть випадки кавової інтоксикації, які спричиняють низку наслідків: блювання, судоми, червоний висип по всьому тілу. Щоб уникнути подібних проявів - пийте каву лише у допустимій кількості.

 

Як правильно пити каву без шкоди здоров'ю

 

Експерти рекомендують пити каву вранці і виключити її вживання ввечері, щоб уникнути безсоння. Також якщо у вас є хронічні захворювання – перед вживанням кофеїну краще проконсультуватися з лікарем. Варто вибирати тільки натуральну каву - хімічні речовини можуть завдати значної шкоди здоров'ю.

 

Скільки пити кави на день?

 

Вважається, що оптимальна кількість кави на день для дорослої людини – 2-4 чашок. Але ці рекомендації не можуть бути універсальними: все залежить від типу кави, помелу та смаку людини (з молоком, на воді і т.д.).

 

Разова порція кофеїну не має перевищувати 200 мг, а денна норма - до 400 мг. Для різних напоїв кількість кофеїну буде різною. Наприклад, у 80 мл еспресо міститься 120-200 мг кофеїну, у 120 мл американо - трохи більше 120 мг, а 400 мл латте - лише 200 мг кофеїну. Оптимально не пити більше 4 чашок кави на день – це дозволить вам насолодитися улюбленим напоєм та не ризикувати своїм здоров'ям. І пам'ятайте, що для приготування кави потрібно використовувати тільки чисту питну воду!

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською