Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

Скільки питної води лишилося на землі?

Життєво необхідні ресурси та їх запаси - найважливіше питання людства. Особливо актуальним це питання стало у світлі останніх подій, прогнозів кінця світу та Третьої світової війни. Одним з найважливіших ресурсів, без якого життя людей стане неможливим, є питна вода. Скільки води залишилося на планеті та які прогнози дають вчені? Саме про це розповімо у нашій статті.

 

Поточна ситуація з питною водою: чи є проблеми

 

Мало кому відомо, що кожен десятий житель Землі відчуває гострий дефіцит питної води. За офіційними даними ВООЗ, близько 8 мільйонів людей живуть без чистої води, а понад 3 мільйони помирає щорічно через вживання брудної, неочищеної води. Вода займає 70% території планети, але це лише 1,4 млрд кубічних метрів. Але не вся вода придатна до споживання, адже 96,5% усієї води – солоні, морські запаси. Крім того, з 3,5%, що залишилися, приблизно 1% - підземні води, а решта питних запасів також не можуть використовуватися повною мірою:

 

  • 2,15% у вигляді айсбергів, крижаних скупчень у горах та льодовиках Антарктиди;
  • 0,001% розміщується в атмосфері;
  • 0,65% знаходиться в річках, озерах, звідки її і використовують для споживання.

 

Також вчені наголошують на катастрофічній статистиці скорочення рівня питної води. Наприклад, озеро Байкал, в якому знаходиться 1/5 частина всіх запасів, уже в 2015 році висохло до свого 30-річного мінімуму. А велике Аральське озеро висохло майже повністю за минулі 40 років.

 

Згідно зі статистикою, за 50 років доступна кількість питної води з розрахунку на одного жителя скоротилася на 60%. Понад 80 країн відчуває катастрофічну нестачу води, придатної для споживання. І ця тенденція розвивається зі стрімкою швидкістю.

 

Прогнози вчених: на що чекати найближчим часом?

 

Потреба у воді стрімко зростає через збільшення населення планети. При цьому кількість питної води лише зменшується. За прогнозами вчених, вже у 2025 році близько 2 млрд. людей проживатимуть у регіонах, позбавлених доступу до безпечної питної води. Дві третини всього населення Землі житимуть у регіонах, де вода перетвориться на цінний ресурс за низкою причин:

 

  • непродумане та неекономне споживання води;
  • зміна клімату та висихання основних джерел;
  • надмірне використання прісної води у сільському господарстві (близько 70%).

 

Згідно з даними вчених, щорічно доступна кількість водних запасів скорочується на 0,1%-0,3%. У багатьох країнах понад 95% води забруднено та не придатне до споживання. А постійні викиди шкідливих речовин та сміття призводять до забруднення ще більшої кількості води. До 2030 року 47% людей може опинитися під загрозою водного дефіциту. Ймовірно, брак води призведе до активної міграції (близько 800 млн осіб), насамперед жителів пустельних і напівпустельних зон.

 

Висновки

 

Сьогодні з проблемою нестачі питної води зіткнулися багато регіонів. У тому числі Африка, Аравійський півострів, де використовується в 5 разів більше питної води, ніж є у місцевих природних джерелах. І якщо поки що дефіцит питної води ще не помітний, то при збереженні нинішньої статистики вже найближчим часом його відчують багато жителів планети.

 

Питна артезіанська вода в Україні є у достатній кількості, завдяки чому замовити її може кожен мешканець у потрібній кількості. Проте потреба більш економічної витрати та пошуку методів вирішення проблеми є. Інакше людство ризикує опинитися на межі глобальної катастрофи.

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською