Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

Роль води в терморегуляції та диханні

Кожна людина, яка слідує принципам здорового способу життя, намагається випивати в день близько 2-х літрів води. Виконання цієї вимоги – ключ до стабільного здоров'я, енергійності та бадьорості. Вода бере участь у багатьох процесах життєдіяльності. Серед них – дихання і терморегуляція. Вона підтримує нормальну температуру тіла в холодну пору і в спеку, допомагає тілу потіти і дихати.

Як працює терморегуляція?

У процесі випаровування води із поверхні шкіри здійснюється терморегуляція. Тому влітку відчуття спраги переслідує частіше, ніж узимку. Здорові люди занадто багато рідини не втрачають – вони випивають протягом доби такий самий обсяг, який втрачають із потом та водою.

Якщо втрати збільшуються з різних причин, відбувається дегідратація. Зневоднений організм подає тривожні сигнали. Відчувається слабкість, запаморочення, жар, апатія. Ці симптоми у медичній практиці діагностують у пацієнтів, які втратили близько 6% води. Коли показник наближається до 15% наслідки набагато серйозніші. Кров загущується, у рази збільшується ризик зупинки серця та розвитку інших небезпечних патологій.

У спеку особливо важливо вчасно вгамовувати спрагу. Під рукою зручно мати пляшечку з водою, заздалегідь набраної вдома з кулера або диспенсера. Випиваючи по 200 мілілітрів рідини за один раз, вдасться запобігти негативному розвитку сценарію та захистити організм від проблем з терморегуляцією.

Питний режим та дихання: чи є зв'язок?

Від загальної кількості води в організмі залежить робота дихальної системи. При дефіциті в 4% дихання стає поривчастим, пульс частішає. Коли недолік вище 6% – з'являється сильна задишка, виснажуючий головний біль. Пояснення полягає в тому, що вода бере участь у транспортуванні кисню до кожного органу та кожної клітини тіла.

Якщо поставлений діагноз «дегідратація», порушення дихальної системи не змусять себе довго чекати. Вони проявляться у вигляді характерних симптомів. Це:

  • • хрипи у грудях;
  • • напади ядухи;
  • • кашель.

У деяких випадках може зникнути голос.

Щоб вийти із групи ризику, потрібно пити воду. 1-2 літрів на день без урахування замінників – кефіру, сироватки, трав'яного чаю, кави – достатньо. Рідина для пиття повинна бути якісною та збалансованою за мінеральним складом. Кип'ячена та трубопровідна вода не відповідають повною мірою оголошеним вимогам. Найкращий варіант – замовлення очищеної води, добутої з артезіанських джерел в екологічно чистих регіонах, які не забруднені пестицидами, сульфатами та іншими потенційно небезпечними сполуками. Вона має приємний смак та нейтральний запах.

Вода: особисте джерело міцного здоров'я

Вода виконує у тілі безліч найважливіших функцій. Без неї неможливе життя на планеті. Важливо регулярно стежити за водним балансом в організмі, щоб зберігати впевненість у тому, що система терморегуляції та дихання у строю. Випита рідина прискорить обмін речовин, виведе скупчені в тканинах і органах токсини, стане частиною превентивних заходів, спрямованих на запобігання серцево-судинних захворювань.

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською