Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

Основні принципи будови та експлуатації кулера для води

Влаштування та основні принципи роботи

 

Цей агрегат є корпусом, в одній з частин якого (у верхній або нижній) розташована ємність для рідини. Усередині знаходиться простий розподільний пристрій та пара резервуарів для холодної та гарячої рідин.

Спочатку вода з пляшки подається в бак для охолодження всередині агрегату, а далі через патрубки - в ємність для нагрівання. Кулер може остудити або нагріти рідину відповідно до потреб користувача, а змішування рідин різних температур не відбувається через зворотний клапан, який вирівнює тиск у системі.

У більшості випадків апарати мають два крани для окропу та холодної води.

Деякі моделі мають змішувач з одним підводом, який схожий на джойстик.

Ще є різновид таких апаратів, які можуть подавати холодну, помірно охолоджену та гарячу рідину та мають три крани подачі.

Більш дорогі пристрої можуть бути обладнані системою газування.

 

Типи кулерів

 

Вирізняють такі види диспенсерів:

  • Настільні кулери. Ці прилади купуються найчастіше для домашнього використання, у висоту вони не перевищують 0,8 м, їх можна встановлювати на стіл або тумбу.
  • Підлогові кулери. Для офісів та інших установ часто купують саме такі апарати, висота яких може бути більшою за 1,5 метри, а ширина зазвичай у межах 0,4 м.
  • Кулери із охолодженням електронного типу. Такий тип кулерів дешевший і довговічніший.
  • Кулери, завантаження яких проводиться в нижній частині. Диспенсери такого типу компактніші та елегантніші, крім того, замінити пляшку в них може будь-який користувач.
  • Кулери компресорного типу. Демонструють високу якість і за короткий термін охолодять більше води, ніж моделі, що мають електронну плату.

 

Встановлення ємності з водою та включення кулера

 

При завантаженні кулера з пробки необхідно зірвати захисну плівку або продиравити її. Після цього пляшку в перевернутому вигляді вставляють в отвір горлом вниз. За кілька хвилин вода надійде у бак. Якщо диспенсер новий, після наповнення баків необхідно спустити з кожного крана 0,5 л рідини, таким чином очистивши систему.

При завантаженні в нижній частині методика приєднання ємності з водою відбувається трохи простіше: у простір у нижній частині диспенсера встановлюється ємність, підключається водозабірний шланг, натискається кнопка включення та закривається відсік для завантаження внизу. Близько години потрібно кулеру для заповнення, охолодження та нагрівання води всередині системи. Потім кулер можна вимкнути.

Для більш тривалого терміну служби кулер необхідно вимикати, якщо перерва в роботі складає більше трьох днів.

 

Влаштування настільного диспенсера

 

У звичайних побутових умовах найбільший попит мають настільні кулери. Вони невеликі за розміром, що дозволяє встановлювати їх на столі або тумбочці. Виробляють такі апарати зазвичай для пляшок до 11 літрів.

Вода з пляшки, розташованої зверху приладу, надходить спочатку в холодний, а потім у гарячий бачок агрегату. Періодично він включається та доводить воду до потрібної температури у відсіках.

При натисканні користувачем кнопки або важеля з відповідного відсіку подається вода у чашку.

 

Влаштування диспенсера з холодильним відсіком

 

Холодильним відсіком можуть бути оснащені виключно підлогові кулери, в настільних його немає через брак простору.

За роботу кулера та холодильного відсіку відповідає один і той же компресор, зберігаючи однакові температури, тому налаштувати різні температурні параметри в них неможливо.

Усередині такого холодильника зберігається температура від 7 до 12 °С, його можна використовувати для зберігання продуктів, які не вимагають справжнього заморожування.

 

Влаштування диспенсера із завантаженням у нижній частині

 

Такі кулери зберігають принцип нагрівання та охолодження, як і в інших типів. Єдина різниця - це подача води зі змінної ємності всередину диспенсера здійснюється за допомогою насосу.

Нижнє розташування бутля запобігає його падінню та полегшує його встановлення.

 

Охолодження та нагрівання води

 

Рідина в кулері охолоджується двома способами: за допомогою компресора та електроніки. Електронні схеми вважаються надійнішими та екологічнішими, але охолодження за допомогою компресорного обладнання проводиться швидше.

При компресорному охолодженні використовується принцип холодильника, а при електронному робота відбувається за допомогою електроперетворювача Пельтьє.

Процес нагрівання схожий із нагріванням води в електричному чайнику, за допомогою ТЕНів, які можуть бути внутрішніми та зовнішніми.

 

Догляд та експлуатація

 

Для коректного використання необхідно стежити за виконанням пунктів інструкції з безпечної експлуатації:

  • для роботи кулера необхідне сухе приміщення без попадання на нього прямих променів сонця;
  • перед установкою перевірити, щоб поверхня, де встановлюватиметься диспансер, була максимально рівною;
  • заборонено встановлювати поруч із електронагрівачами та іншими пристроями для опалення;
  • розетка, до якої підключений кулер, має бути заземлена.

Багато поломок можливо виправити не звертаючись в сервісний центр завдяки простому влаштуванню кулера, але все ж таки необхідно дотримуватися правил експлуатації.

 

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською