Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

Очищення води у похідних умовах

 

Одним з головних завдань, яке необхідно вирішити туристу у поході, є наявність води для пиття. При фізичній активності людина здатна вживати до 5 літрів рідини щодня і цю кількість не так просто мати при собі у багатоденному поході. Для туристів важливо знати, чи можливе використання води з відкритих джерел? Навіть дуже чиста на вигляд вода може містити велику кількість небезпечних мікроорганізмів та домішок, важких металів, патогенних мікроорганізмів та хімічних сполук. Тому при плануванні походу слід враховувати необхідність наявності початкового запасу чистої води та мати при собі спорядження для її очищення.

 

Послідовність очищення води

 

Перша стадія – це відстоювання. Незважаючи на видиму чистоту водоймищ, вони можуть містити велику кількість шкідливих мікроорганізмів, хімічних домішок та вірусів. Метод відстоювання не усуне цю небезпеку, але скоротить час на подальше її використання. Тара для води допоможе відокремити частинки сміття та суспензії, які осідають на дні, але важливо збирати воду акуратно, не піднімаючи осад. Це також дозволить зменшити завантаження та не забруднювати фільтр, що продовжить його експлуатацію. Однак стадія відстоювання має значний недолік - потрібно досить тривалий час (приблизно 12 годин) для досягнення добрих результатів.

 

Друга стадія – фільтрація. Очищення може бути ефективніше із застосуванням готового фільтра. Вдалині від міських умов він зможе видалити суспензію та небезпечні речовини, проте він неефективний при видаленні вірусів. Тому після фільтрування потрібний ще один етап очищення. Створення фільтрувальної системи власноруч відбувається наступним чином: на верхню частину посуду, де налита вода, закріплюється шматок тканини, всередині ємності знаходиться пісок і деревне (або активоване) вугілля у вигляді таблеток або дрібних шматочків.

 

Третя – стадія знезараження. Це важливий етап очищення, при якому знищуються мікроорганізми та віруси. Для цього застосовується кип'ятіння, хімічні методи чи ультрафіолет. Кип'ятіння - поширений та ефективний спосіб очищення води в похідних умовах. У процесі кип'ятіння більшість бактерій гине, але необхідно зберігати високу температуру протягом щонайменше 5 хв. У гірській місцевості, де температура закипання зменшується, рекомендується додати траву чи кору з дерева для збільшення ефективності процесу. Важливо пам'ятати, що кип'ятіння потребує великої кількості палива, що може бути дефіцитним ресурсом у поході. При проведенні процесу знезараження використовують таблетки, порошки або кристали різних хімічних елементів, наприклад, кухонної солі, хлорного вапна, йоду, марганцівки, хлору, паноциду, фурациліну, гідропериту та ін.

 

Для кожного методу необхідно дотримуватись інструкцій, пропорцій та часу витримки, щоб досягти оптимального ступеня очищення. При використанні хімічних методів слід пам'ятати, що можлива зміна смаку, запаху та кольору води, а також впливати на організм людини, тому необхідне дотримання запобіжних заходів. Ультрафіолетове знезараження води ґрунтується на здатності ультрафіолету руйнівно діяти на мікроорганізми та пошкоджувати молекулярні зв'язки РНК та ДНК, що призводить до загибелі вірусів та бактерій. Для цього можна використовувати УФ-фільтри як самостійні пристрої. При використанні УФ-фільтрів вода повинна пройти попереднє очищення від домішок, оскільки вони можуть поглинати ультрафіолетові промені та знижувати ефективність знезараження.

 

Сучасні методи очищення води під час туристичних походів

 

Під час подорожі пішки людина може виготовити фільтр для очищення води з підручних засобів. Він може допомогти в очищенні, але він поступається нинішнім портативним пристроям, що фільтрують, які очищають воду якісніше і швидше. Види сучасних фільтрів: - фільтри з картриджем на основі холофайберної або керамічної мембрани; - Проточні фільтри (фільтри-трубки); - гравітаційні фільтри; - Помпові фільтри. Фільтр підбирається виходячи з очікуваного об'єму рідини, яку потрібно очистити, а також від того, чи використовуватиметься фільтр групою людей чи індивідуально.

 

Ризики, пов'язані з вживанням неочищеної води

 

Пиття неочищеної річкової води може викликати симптоми нездужання протягом декількох годин, наприклад, збудник холери діє швидко і може викликати підвищення температури, тахікардію, сухість у роті, спрагу, пронос, блювання, знижений тиск та слабкість. Річкова вода може містити черевний тиф і кишкову інфекцію, які можуть викликати серйозні захворювання з різними симптомами. Вживання неочищеної води може призвести до серйозних наслідків для здоров'я, включаючи смерть. Тому перед тим, як вирушити в похід у ліс, необхідно заздалегідь дізнатися, де можна знайти чисту воду. А у разі відсутності чистих джерел – вміти очищати та дезінфікувати забруднену воду.

 

У поході очищення води є необхідним завданням виживання. А для повсякденного вживання якісної води Вам достатньо буде замовити чисту артезіанську воду з доставкою додому чи офісу.

 

 

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською