Чи бувало у вас таке, що вживаючи звичний напій, ви помітили зміну його смаку? Причина може бути не стільки в самому напої, скільки в посуді, з якого ви п'єте. Виявляється, багато що залежить від матеріалу, форми, а іноді й від товщини стінок чашки або склянки. Давайте дізнаємось, які матеріали і як можуть впливати на смак напою.
Скло
Якщо ви любите пити артезіанську воду, натуральні соки або вино, то скло буде найкращим варіантом:
- Нейтральність. Скло не вступає в реакцію з рідиною, відповідно не може виділяти жодних речовин у ваш напій і змінювати його смак. Скло також не має запаху, тому не зможе змінити і аромат напою. Воно також не накопичує запахи і його легко відмити від кави або спецій.
- Візуальне сприйняття. Скло прозоре, тому в ньому добре видно напій таким, яким він є. У склі однаково естетично виглядає і вино, і трав’яний чай. Така візуалізація допомагає нашому мозку повністю зосередитися на процесі й повноцінно відчути смак напою.
- Безпека і довговічність. Якщо скло якісне і загартоване, то воно буде стійким до перепадів температури. Його важко подряпати, легко мити і воно не мутніє.
- Тактильні відчуття. Багато людей описують приємні відчуття від дотику до гладкої поверхні скляного посуду. Безумовно, такі позитивні емоції також впливають на смак напою.
Пластик
Посуд із пластику відрізняється легкістю та доступністю. Часто в дорозі або на пікніку ми користуємося пластиковими стаканчиками та пляшками. Проте є моменти, які можуть впливати на смак і властивості напою з пластикового посуду:
- низькоякісний пластик має характерний запах. Повноцінно насолодитися ароматом улюбленого напою при питті з такого посуду не вийде;
- реагує на температуру. При нагріванні пластик може вступати в реакцію з рідиною, виділяючи різні шкідливі речовини. Тому пластиковий посуд не призначений для пиття гарячих напоїв;
- особливості зберігання. Воду або напій у пластиковій тарі потрібно зберігати в темному місці, адже при потраплянні сонячного світла пластик може вступати в реакцію з рідиною.
Кераміка і фарфор
Гуртки з кераміки та фарфору є класикою, і більшість з нас регулярно ними користується. Вони добре зберігають тепло, приємні на дотик.
Якщо покриття такого посуду цілісне і не має тріщин, то смак і аромат напою залишаться незмінними. Якщо ж покриття зносилось і має навіть незначні тріщини, то матеріал вступатиме в реакцію з рідиною, змінюючи її смак і запах. Температура виступає каталізатором хімічних реакцій, тому пити гарячі напої з пошкодженого посуду не варто.
Метал
Часто мандрівники користуються термосами та металевими кружками. При цьому можна помітити, що при питті води з’являється металевий присмак. Іноді вона може здаватися трохи солонуватою.
Особливістю металевого посуду є те, що деякі напої вступають у реакцію з його стінками, особливо якщо на них є пошкодження. Через це й виникає незвичний присмак. Якщо ви все ж користуєтеся металевим посудом, обирайте варіанти з нержавіючої сталі, яка має антикорозійне покриття.
Папір
На перший погляд одноразові паперові стаканчики можуть здаватися зручним і екологічним варіантом. Проте вони все одно часто містять поліетилен або віск. Коли такий матеріал контактує з гарячим напоєм, відбувається реакція, в результаті якої ви можете відчути слабкий хімічний запах або післясмак.
Форма та інші фактори
Цікаво, що форма посуду теж може впливати на смак напою. У широкому і низькому посуді напій швидше холоне і втрачає аромат. А високі вузькі варіанти, навпаки, зберігають температуру і концентрують смак.
Також варто враховувати психологічний фактор. Наш мозок по-різному сприймає смак напою залежно від зовнішнього вигляду посуду та наших асоціацій із минулим. Не потрібно користуватися посудом, який вам подарували, якщо він вам не подобається. Дуже важливо обирати келихи, чашки і склянки, які візуально викликають позитивні емоції саме у вас.