Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

Чи можна запивати пігулки газованою водою?

Більшість людей зустрічалися із ситуацією, коли необхідний прийом лікарських препаратів та добавок у вигляді таблеток або капсул. При цьому виникають різні питання, пов'язані з правильним способом їхнього вживання. Одне із таких питань – ліки та вода, насичена діоксидом вуглецю.

Найчастіше люди вважають за краще приймати медикаменти із простою водою без газу чи іншим напоєм, таким, як чай чи сік. Тим не менш, вода з газом залишається затребуваною і не секрет, що багато хто віддає їй перевагу при вживанні медикаментів.

Відразу відзначимо, що спосіб прийому таблеток з водою, що містить вуглекислий газ, вважається не найефективнішим.

 

Чому деякі вважають за краще воду з газом при прийомі ліків?

 

Рідина, збагачена діоксидом вуглецю, відрізняється своїми властивостями, які роблять її привабливим варіантом для вживання. Нижче наведено кілька параметрів, що характеризують газовану воду:

  1. Газована вода користується популярністю через свій освіжаючий смак. Для багатьох споживачів вона набагато приємніша у вживанні порівняно з простою питною водою.
  2. Вуглекислий газ у газованій воді додає незвичайних смакових якостей і люди, які її вживають, за звичкою використовують і для запивання медикаментів.
  3. Ринок пропонує різноманітні марки газованої води з різними смаковими характеристиками, що дозволяє вибирати напій відповідно до власних уподобань.

Перш ніж запивати таблетки рідиною, що містить вуглекислий газ, необхідно врахувати кілька важливих аспектів.

 

Вплив на медикаменти

 

Найпершим і ключовим фактором, який необхідно врахувати при вживанні ліків у поєднанні з газованою водою – її вплив на ці ліки. Взаємозв'язок хімічних складових деяких медикаментів із двоокисом вуглецю може призвести до зменшення їх ефективності.

Прикладом такої взаємодії є ліки, що містять антациди. Антациди використовуються для зменшення надлишку кислоти у шлунковій порожнині. Якщо Ви використовуєте воду з газом для проковтування таких ліків, двоокис вуглецю призводить до інтенсивного утворення піни всередині шлунка, що погано впливає на результативність антацидів.

Ще одним прикладом є ліки, які необхідно приймати разом з прийомом їжі. Через наявність великої кількості газу всередині шлунка можливе виникнення відчуття надмірної насиченості, що є перешкодою для правильного засвоєння ліків.

Якщо Вашим лікам потрібна наявність їжі в шлунку для кращого перетравлення, то вода з діоксидом вуглецю може виявитися не найкращим вибором.

 

Вплив рідини з діоксидом вуглецю на ШКТ

 

Ще одним значущим аспектом, якому слід приділити увагу, - це вплив води з газом на стан шлунка. Двоокис вуглецю в рідині сприяє зайвому газоутворенню в шлунково-кишковому тракті, що може викликати неприємні відчуття через здуття живота. Це несе особливу небезпеку для осіб з хронічними хворобами шкт, наприклад, з виразкою або з синдромом подразненого кишечника.

Також слід зазначити, що після пиття газованої води у людей, які зазнають труднощів із травленням, з'являється печія. Вона може бути викликана появою "зайвої" кислоти у шлунку, а двоокис вуглецю здатен посилити цю дію.

Отже, для людей із шлунковими або травними проблемами вживання таблеток з двоокисом вуглецю може призвести до небажаних ефектів.

 

Засвоюваність медикаментів

 

Давайте розглянемо вплив газованої води на процес засвоєння медикаментів. Прийом напоїв з газом прискорює процес проходження їжі та медикаментів через стінки шлунка та кишечника. Така дія може знизити ефективність засвоєння певних медикаментів, зокрема тих, що потребують абсорбції у певних ділянках шлунка. Тому, коли Вам потрібно прийняти препарати, що вимагають точного контролю швидкості та способу засвоєння, краще утриматися від змішування їх з газованою водою.

Для прийому медикаментів у вигляді таблеток і капсул доцільно вдаватися до звичайної води, позбавленої двоокису вуглецю і додаткових добавок, тому що вона не викличе негативних побічних ефектів.

Для цих цілей ідеально підійде чиста артезіанська вода, яку Ви легко можете замовити прямо на будинок або в офіс.

Завжди необхідно дотримуватись рекомендацій лікаря та інструкції щодо застосування лікарського препарату. Якщо у Вас виникли якісь неясності щодо оптимального способу прийому ліків, обов'язково зверніться до лікаря.

 

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською