Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

Чи можна пити воду під час та після їжі?

Регулярні заняття спортом, щоденні піші прогулянки та харчування за завітами авторитетних дієтологів – важливі атрибути здорового способу життя. Але щоб знайти бадьорість, енергійність і відмінне самопочуття, необхідно налагодити і питний режим. Розрахувати потрібно оптимальний рівень добового споживання рідини, а також знайти ідеальний час для вгамування спраги.

Суть травлення: коротко

Підвищення слиновиділення починається разом із думками про їжу. Процес запускається ще до того, як людина відкрила рота, і скуштував апетитний шматочок ласої страви зі столу. Далі при жуванні відкушена їжа поєднується зі слиною. Під впливом травних ферментів грудка розм'якшується, стає однорідною, потім відбувається ковтання.

Подальша «дія» розгортається в шлунку – кисле концентроване середовище сприяє розщепленню порції до хімусу. У дорослих цей етап займає в середньому 4 години. Після закінчення зазначеного часу напіврідкий вміст зі шлунка потрапляє в кишечник, де відбувається всмоктування нутрієнтів, необхідних підтримки нормальної життєдіяльності.

Випита протягом трапези вода у шлунку довго не затримується. Через 10-15 хвилин об'єм 250 мл (стандартна склянка) розчиниться. Більшість рідини всмоктується через стінки слизової оболонки органу, інша – просочується в кишечник.

Пиття під час їжі: користь чи шкода?

Вживання води може призвести до зниження концентрації шлункового соку - застарілий постулат, який не пройшов перевірку ні на актуальність, ні на достовірність. Це найпоширеніший міф. Насправді, якщо дають знати про себе проблеми з перетравленням, організм миттєво реагує виділенням нової порції ферментів. Їх продукування підвищує показники ph до потрібних значень. Таким чином, навіть випитий літр води не істотно впливає на хімічний склад кислоти.

Вода також потрапляє у шлунок і з деякими продуктами харчування. Вона міститься у великих кількостях в огірках (близько 95%), яблуках (85%), полуниці (92%), інших фруктах та овочах.

Швидкість перетравлення: чи впливає вода на цей показник?

Немає медичних досліджень, що підтверджують факт того, що випита у процесі їжі вода завдає шкоди. Помилковою є й інша думка - рідина здатна "проштовхнути" в кишечник неперетравлені фрагменти їжі. Насправді H2O швидше за тверді тіла залишає шлунок, і не впливає на швидкість перетравлення.

Якщо ж випити з диспенсера підігріту воду, вдасться покращити функціонування шлунково-кишкового тракту, уникнути відчуття тяжкості після дегустації жирних та калорійних страв. Недостатній рівень гідратації спонукає організм компенсувати дефіцит слиною, а тіло, у свою чергу, задіює кровоносні судини для поповнення втрат.

Підведення підсумків

Шкоди від склянки чистої артезіанської води, випитої за сніданком, обідом чи вечерею – немає. Навпаки, відбудеться розм'якшення харчової грудки, стимулюється травлення. Але потрібно дотримуватися одного правила для досягнення мети - воду рекомендується випивати після того, як їжа добре пережована, і проковтнута. Її повинні просочити ферменти, які містяться у секреті слинних залоз.

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською