Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

Чи можна очистити воду за допомогою срібла?

Досі багато людей по-старому вважають, що за допомогою срібла можна наситити воду корисними іонами і знезаразити її від хвороботворних мікроорганізмів. Але з уроків хімії ми пам'ятаємо, що срібло є важким металом, небезпечним для здоров'я людини. Де ж правда? Давайте спробуємо розібратися чи можна безпечно очистити воду сріблом у цій статті.

 

Як срібло впливає на рівень якості води?

 

Проведемо експеримент і залишимо срібну монету у сімейному акваріумі. Однозначно, ви помітите менше розростання синіх та зелених водоростей в акваріумі, але цей процес не зупиниться повністю. Водорості все одно наростатимуть на дні акваріума. Науці давно відомо, що срібло має дезінфікуючі властивості і може уповільнити розвиток бактерій, але не припиняє його.

Таким чином, срібло дійсно може певною мірою «очистити» воду, але тільки від мікроорганізмів. Усі домішки, метали та з'єднання, які були у воді до зіткнення зі сріблом, так у ній і залишаться. Срібло не здатне на них вплинути.

 

Небезпека срібла для людини

 

Також як усі важкі метали, срібло токсичне і здатне накопичуватися всередині організму. А при безперервному вживанні іони срібла можуть негативно впливати на стан Вашого здоров'я. Особливо це загрожує проблемами з нирками та печінкою. Не дарма срібло відносять до 2-го класу небезпеки і воно дуже довго виводиться із організму. Стан, пов'язаний з підвищеним вмістом срібла в організмі, називають аргірією і він може розвинутися в серйозні хронічні захворювання.

 

Як очистити воду за допомогою срібла самостійно?

 

Існує 3 способи як очистити воду за допомогою срібла вдома самостійно.

  1. Дідівський метод

У скляну ємність набрати води і покласти в неї срібний виріб високої проби. Через пару днів Ви побачите, що метал починає діяти на бактерії та мікроби. Але тут є головне зауваження: не перетримати срібло. Або ж вийде надлишок важкого металу, що може надати велику шкоду Вашому організму.

  1. Електричний іонізатор

У цьому випадку ця методика застосовується для кустарної іонізації. Електричний струм пропускають у звичайній воді між катодом і анодом, під впливом чого срібло виділяє у воду свої іони.

  1. Фільтр для води з готовими картриджами

Застосовується фільтр для води з готовими картриджами, наповненими іонами срібла. Ця методика має свої переваги, наприклад, срібна вода довго зберігається і в ній не заводяться мікроби.

 

Срібло якої проби використовується для очищення води?

 

Для очищення води використовується срібло найвищої 999 проби, в якій невисокий вміст домішок інших металів. Але, як правило, наші срібні прикраси мають нижчу пробу, що не вистачає для очищення води. Рішенням стає придбання срібного зливка у банківської установи. Там проба повністю відповідає належному ступеню якості.

 

Застереження та особливості застосування срібла

 

У випадку, якщо Ви маєте намір провести очищення води сріблом самостійно вдома, рекомендується обов'язково проконсультуватися з лікарем, щоб уникнути негативних наслідків для Вашого організму. У разі передозування іонізованою водою це може призвести до:

  • - проблем роботи ШКТ (шлунково-кишкового тракту),
  • - значного погіршення зору, або потемніння в очах,
  • - токсичному отруєнню (зміна кольору шкіри, блювання, нудота, запаморочення).

Дані симптоми можуть виникнути, якщо при вживанні срібної води, концентрація іонів перевищуватиме 50 мкг/л. Щоб не завдати непоправної шкоди організму, рекомендується споживати срібну воду в помірній кількості.

 

Висновок: чи можна пити воду очищену сріблом

 

Очищення води сріблом є малоефективним способом та не гарантує отримання придатної для пиття води. Певною мірою це може мати дезінфікуючий ефект, але не зможе очистити воду від небезпечних домішок. Крім цього, існує суттєвий ризик отруєння організму іонами срібла. Виходячи з викладеного у статті, ми рекомендуємо Вам замовляти чисту артезіанську бутильовану воду, а не експериментувати зі своїм здоров'ям.

 

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською