Щодня з 8:00 до 18:00
044 337 05 05
Створити заявку

10 секретів смачного чаю

Ароматний, корисний та смачний напій – про що буде ваша перша думка? У більшості із цим описом асоціюється чай. Цей напій став міжнародною традицією, адже його п'ють у різних регіонах світу. У багатьох країнах є особливі принципи приготування та вживання чаю, цілі церемонії, присвячені напою. Але чи всі знають секрети приготування смачного чаю? Сьогодні ви можете дізнатись 10 секретів смачного чаю, ми зібрали їх у нашій статті.

 

Пийте тільки свіжий чай

 

Одними з головних компонентів смачного чаю є ефірні олії, які містяться в чайному листі. Згодом ефірні олії можуть розпадатися, через що смак чаю сильно змінюється. Якщо ви хочете пити дійсно смачний чай - заварюйте тільки свіже листя. Середній термін зберігання чаю становить трохи більше двох років, за умови дотримання правил зберігання:

  • тримати чай виключно у сухому місці;
  • рекомендовано не зберігати чай у теплі та на світлі – краще вибрати прохолодне, темне місце;
  • оптимальне місце зберігання – герметичний посуд, контейнер.

Прострочений чай не несе загрози здоров'ю, але якість напою вже не буде тією самою і ви не зможете насолодитися нею повною мірою.

 

Якісна вода – основа смачного чаю

 

Багато хто вважає, що вода ніяк не впливає на смак чаю, але ця думка є помилковою. Великий вміст у воді хлору та солей може катастрофічно зіпсувати смак напою, адже ці елементи здатні заглушити тонкі, вишукані чайні нотки. Крім того, чайне листя погано взаємодіє з жорсткою, насиченою мінералами водою. Через це листя не віддає достатню кількість ефірних олій, дубильних речовин та амінокислот, які й формують смак. Оптимальними для заварювання чаю є такі показники води:

  • рівень мінералізації – у межах від 60 до 250 мг/л;
  • показник кислотності pH – 6-8.

Якщо ви хочете насолоджуватися бездоганним смаком чаю – доставка води додому стане найкращим варіантом.

 

Температура заварювання: оптимальні показники

 

Температура заварювання також здатна впливати на смакові особливості напою. Оптимальна температура залежить від виду чаю:

  • чорний чай краще заварювати в окропі – понад 90 градусів;
  • для зеленого оптимальна температура заварювання – 70–80 градусів;
  • білий здатний добре заваритись при меншій температурі – 65–75 градусів.

 

Достатньо місця для чайного листя

 

Під час заварювання чайне листя може значно збільшуватися в обсязі. Саме тому рекомендовано вибирати посуд, у якому листю буде достатньо місця. Також враховуйте, що смак напою з пакетиків ніколи не зрівняється з листяним, розсипним чаєм. Приємніший на смак чай із пакетиків-пірамідок, у яких більше вільного місця для заварювання.

 

Підігрів чашки як вид чайного мистецтва

 

Чайні експерти рекомендують попередньо прогрівати посуд, в якому ви заварюєте чай. Якщо це заварник – обдайте його гарячою водою. Якщо заварюєте чай у чашці - виконайте такі дії:

  1. Обдайте чашку окропом.
  2. Покладіть заварку в гарячу чашку і зачекайте кілька хвилин.
  3. Залийте чай гарячою водою.

Завдяки цим діям смак чаю відкриється краще, він буде ніжнішим, але водночас насиченим та повноцінним.

 

Поступове заварювання

 

Заливати чайне листя бажано круговими рухами для їхнього рівномірного прогріву. Для початку слід налити воду лише на третину, давши можливість чаїнкам розкритися. Через 1–2 хвилини – долити до 3/4 чайника.

 

Обираємо посуд для чаю

 

Обраний для заварювання посуд також має значення - він здатний кардинально змінювати смак напою. Оптимальними для заварювання чаю є керамічні вироби, зокрема фарфор, в якому зазвичай і презентують напій. Також цілком допустиме заварювання чаю у скляних ємностях. Можна робити чай і в глиняному посуді, який чудово зберігає тепло. Небажано вибирати для чаю металевий посуд.

 

Слідкуйте за часом

 

Багато людей заливають чай і залишають його на 10, а то 15 хвилин настоюватися. Але такий напій вже не можна назвати по-справжньому смачним чаєм. Його смак буде зіпсований, якщо чайне листя буде настоюватися занадто довго. Оптимальний час настоювання:

  • для чорного чаю – до 5 хвилин;
  • для зеленого та білого чаю – не більше 2-3 хвилин.

 

Чай та молоко: несумісні компоненти

 

У деяких країнах досить популярний чай із молоком. Однак через молоко смак чаю слабшає. Крім того, молоко може значно зменшувати цілющі властивості чаю.

 

Лимон для повноцінного смаку

 

Цитрусові здатні перебити гіркоту чайного напою, тому їх часто додають у чай. Крім того, лимон ще й зробить напій кориснішим завдяки вмісту у фрукті вітаміну C.

 

Дотримуючись цих простих порад, ви зможете створювати смачний, ароматний і насичений чай, смак якого нікого не залишить байдужим. І звичайно пам'ятайте, що не можна розбавляти чай холодною водою – це зовсім зіпсує його смак. Якщо напій занадто гарячий – просто зачекайте доки він охолоне.

Наш сайт використовує українську мову за замовчуванням.

Продовжити УкраїнськоюContinue englishПродовжити російською